ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA


08/02/12
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Θέμα: «Η συνθήκη ACTA»
Στις 26 Ιανουαρίου 22 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, υπέγραψαν στο Τόκυο την αμφιλεγόμενη διεθνή συνθήκη ACTA (AntiCounterfeiting Trade Agreement). Η ACTA καλύπτει τη διαδικτυακή πειρατεία, πολλά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς επίσης τα προϊόντα «μαϊμού» και τα πλαστά φάρμακα και έχει την υποστήριξη της βιομηχανίας μουσικής και κινηματογράφου, καθώς και των φαρμακοβιομηχανιών. Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη καθώς καταγγέλλεται ότι αποσκοπεί στην κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και υπονομεύει την προστασία της ιδιωτικότητας.
Όσοι είναι ενάντιοι στην συμφωνία υποστηρίζουν επίσης πως η ACTA συγχέει την πειρατεία με την αντιγραφή και ποινικοποιεί την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων όταν υπάρχουν ήδη νομοθετήματα και αποφάσεις δικαστηρίων και κρατών που θέτουν μία τέτοια τακτική υπό συζήτηση. Επίσης καταγγέλλεται το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη κρατήθηκαν μυστικές και έγιναν μόνο μεταξύ αντιπροσώπων, χωρίς δημόσιο διάλογο και διαβούλευση. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνθήκη παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ λόγω ευρείας κατακραυγής από χρήστες, οργανώσεις και υπηρεσίες όπως το Google και η Wikipedia.
Την αντίθεσή τους στη συνθήκη ACTA έχουν δηλώσει πολλές διαδικτυακές εταιρείες και οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Oxfam. Επιπλέον, ψήφισμα κατά της ACTA έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επισήμανε ότι «οι κίνδυνοι όσον αφορά την οικονομία και την καινοτομία πρέπει να εκτιμώνται προτού επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου ισχύουν ήδη αστικές κυρώσεις».
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να ενημερώσετε αναλυτικά τους Έλληνες πολίτες για τη συνθήκη, προκειμένου να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος εν όψει της συζήτησής της στο Ευρωκοινοβούλιο;
Ο ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου