ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Γλυτώνει το πρόστιμο το θέατρο Act της Πάτρας
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Δεν τίθεται θέμα ασφάλισης των ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι συμμετείχαν στο θεατρικό σχήμα «Ελεύθερο θέατρο τέχνης» στο θέατρο Αctτης Πάτρας, λόγω του ότι «τα εν λόγω πρόσωπα είναι επίτιμα μέλη του θεάτρου και απασχολούντο σε αυτό χωρίς αμοιβή»

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Τη λύση όπως προκύπτει  απ’ την απάντηση, έδωσε το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγ. Αλεξίου Πάτρας, το οποίο διαπίστωσε το αυτονόητο, σε αντίθεση με το κλιμάκιο της Αθήνας το οποίο είχε επιβάλει πρόστιμο στο εν λόγω ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης των ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι συμμετείχαν στο ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα «Ελεύθερο θέατρο τέχνης» στο θέατρο Αct της Πάτρας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Όπως μας ενημέρωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν.2120/81 συγχωνεύθηκε το τ. ΤΣΗΣ κ ΤΘ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και υπήχθησαν στην ασφάλιση όλων των κλάδων του τα πρόσωπα που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ασφαλίζονταν σε αυτό, μεταξύ δε αυτών και οι ηθοποιοί.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα εν λόγω πρόσωπα, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου από κλιμάκιο ελεγκτών της ΕΥΠΕΛ του ΙΚ.Α-ΠΤΑΜ, βρέθηκαν να απασχολούνται στο προαναφερθέν θέατρο, το οποίο είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, χωρίς να ασφαλίζονται.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του Λ.Ν. 1846/1951 στην ασφάλιση του ΙΚΑ-Ρ.ΤΑΜ υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια τα πρόσωπα τα οποία εντός των ορίων της χώραςπαρέχουν κατά κύριο επάγγελμα εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής, ως τοιαύτης νοούμενης και της παρεχόμενης για λογαριασμό ΝΠΔΛ αδιάφορα από τη νομική φύση της σχέσης εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου).

Με βάση την έκθεση που συντάχθηκε από το αρμόδιο για τον έλεγχο Τοπικό Υποκατάστημα 1Κ.Α-ΕΤΑΜ Αγ. Αλεξίου Πάτρας προέκυψε ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι επίτιμα μέλη του θεάτρου απασχολούντο σε αυτό χωρίς αμοιβή και ως εκ τούτου, δε τίθεται θέμα ασφάλισης τους.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου