ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά από το πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ.Ε

 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Χρήστος Σταυρόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πάτρα        16/12/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας



Ως ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία αμιάντου» στη χώρα μας θεωρείται το πρώην εργοστάσιο της «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο Αχαΐας. Στο χώρο του πρώην εργοστασίου υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αμιάντου που έχουν εγκαταλειφθεί σε μια έκταση άνω των 10 στρεμμάτων. Το επικίνδυνο υλικό βρίσκεται σε κοινή θέα και σχεδόν κάθε μέρα μπαίνουν διάφοροι και παίρνουν προς πώληση διάφορα υλικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.


Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για τη διαρροή υγρών λυμάτων από τις δεξαμενές του πρώην εργοστασίου. Τα λύματα αυτά, καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ μολύνουν και τον υδροφόρο ορίζοντα, τη στιγμή που σε μικρή απόσταση από το σημείο λειτουργούν γεωτρήσεις ύδρευσης. Σε απόσταση 100 μέτρων από το εργοστάσιο υπάρχει πλαζ όπου το καλοκαίρι εκατοντάδες κάτοικοι κάνουν το μπάνιο τους, χωρίς να έχουν γίνει ποτέ μετρήσεις για την ύπαρξη ινών αμιάντου στο νερό.

Με σειρά ερωτήσεων του βουλευτή Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκου Τσούκαλη  προς το υπουργείο Περιβάλλοντος (10259/11-4-08, 635/22-6-09, 8559/12-4-10) είχε τεθεί το ζήτημα της αποκατάστασης του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας και της απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών τα οποία απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

        Σύμφωνα με την τελευταία απάντηση που έλαβε (1334Β/28-4-10)για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος τωνεπικινδύνων αποβλήτων ορίζεται ως φορέας εκτέλεσης των εργασιών εξυγίανσης-αποκατάστασης και είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις σχετικές δαπάνες. Εφ' όσον ο ιδιοκτήτης του χώρου δεν αναλαμβάνει τις ως άνω υποχρεώσεις, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να ενεργήσει λόγω αρμοδιότητας και σε κάθε περίπτωση ναεπιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρο 28, 29 και 30 του Ν.1650/1986, όπως ισχύουν.

        Με έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (10532/149021/22-12-10 προς την ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕ του ομίλου εταιρειών Αντζουλάτος και την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ζητείται η υποβολή της Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης και Αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένου ότι η μελέτη που υποβλήθηκε δεν αποτελεί την ειδική μελέτη που ορίζει η με αρ. Η.Π 24944/1159 ΚΥΑ.

Επειδή το πρόβλημα διαιωνίζεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής,

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

Τι προτίθεστε να πράξετε, πέραν της επιβολής προστίμων τα οποία μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, προκειμένου να υποχρεώσετε τον ή τους ιδιοκτήτες του χώρου, να υποβάλουν και κυρίως να υλοποιήσουν  την απαιτούμενη Εδική Μελέτη Εξυγίανσης και Αποκατάστασης του χώρου και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών;


Ο ερωτών
Χρήστος Σταυρόπουλος



Περιφερειακός Σύμβουλος
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου