ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΑΣ "KOINΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ ΚΡΙΣΗΣ"


FORUM Aνάπτυξης 2011, 19-11-2011

"Κοινωνία και Οικονομία σε ώρες κρίσης".

Άνοιγμα συζήτησης
 Τάκης Παπαθεοδωροπουλος,
Γραμματέας ΝΕ & μέλος ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς

Αγαπητές φίλες και φίλοι Καλησπέρα σας. Εκ μέρους της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση και συζήτηση.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυση της προσπαθεί να ανιχνεύσει νέα πεδία του σύγχρονου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Συζητάμε και διερευνούμε την δυνατότητα ανάπτυξης μιας  υπαρκτής έστω εν σπέρματι σήμερα εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας, αυτήν της Πράσινης Κοινωνικής Οικονομίας. Μιας δραστηριότητας που βρίσκεται ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα στο κράτος και τις αγορές και στηρίζεται στην κοινωνία των πολιτών. Γιατί σαν Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να πάμε από την «ελεύθερη» αγορά στην Δημοκρατική αγορά. Και νομίζω ότι η εξέλιξη της διεθνούς και της ελληνικής κρίσης δικαιώνει τις αναζητήσεις μας αυτές.

Καθοριστικό στοιχειό αυτής της προβληματικής είναι η αλληλεγγύη. Η οργάνωση Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς (έχοντας μιαν διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της από αυτόν που η παραδοσιακή κομματική λογική επιβάλλει στις περιφερειακές οργανώσεις δηλαδή της απλής μεταφοράς της «γραμμής» από «πάνω» προς τα «κάτω») με δημιουργικό άλλα και διαδραστικό τρόπο παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία προσπαθώντας να ενισχύσει και να θύσει στην βάσανο της πράξης τις παραπάνω αναζητήσεις.  Συζητήσαμε, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε 10 προτάσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, τις προωθούμε και τις εμπλουτίζουμε. Διαβλέπουμε την δυνατότητα εφαρμογής μερικών εξ αυτών και έμπνευσης για άλλες προτάσεις. Θεωρούμε ότι μπορούν στο πλαίσιο μιας γενικότερης αντίληψης να αποτελέσουν συμβολή και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Επεξεργαζόμαστε ήδη προτάσεις για το περιβάλλον της πόλης και του νομού, συγκεντρώνουμε υλικό για να συζητήσουμε το τεράστιο θέμα της ανάδειξης της Πάτρας σε «έξυπνη»  πόλη, μιλάμε με ανθρώπους προετοιμάζοντας για τον Γενάρη συζητήσεις για τον Πολιτισμό ως ασπίδα στην Κρίση.

Στην σημερινή μας συζήτηση θα ακούσουμε τον φίλο και σύντροφο Βουλευτή Νίκο Τσουκαλη με θέμα «Αλληλεγγύη και δίκτυ κοινωνικής προστασίας» να μας αναλύει δυο κεντρικές πολιτικές προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την προστασία των χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Τις προτάσεις δηλαδή για την θέσπιση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε πολίτη και αυτή την χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Στην συνεχεία η φίλη TERESA CORVINO, μέλος της ομάδας Ιταλών στην Ελλάδα Bellaciao την όποια ευχαριστούμε θερμά που μας έκανε την τιμή να έρθει στην πόλη μας και να είναι σήμερα μαζί μας θα μας παρουσιάσει με λεπτομέρειες την άγνωστη «Ηθική Τράπεζα ένα διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα». Μια εισήγηση που δείχνει ότι ένας άλλος τρόπος οικονομικής δραστηριότητας είναι εφικτός και βιώσιμος.

Τέλος ο Κώστας Τσεκούρας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Πατρών με το γνωστό στους φίλους του εύστοχο και ανατρεπτικό του χιούμορ θα μας θέσει το αμλετικο ερωτημα «To Euro or not to Euro? Διαφορετικές όψεις του ίδιου ερωτήματος» και περιμενω την απαντηση ομολογω με αρκετη αγωνια.

Κλείνοντας την σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση φίλες και φίλοι θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά την διαφορετική τους θεματολογία οι τρεις εισηγήσεις επιλεχτήκαν με την συνεργασία των ομιλητών ώστε να τις συνδέει σαν κόκκινη κλωστή κάτι που για την Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί αφετηριακή αξιακή της αναφορά. Γιατί όποιο και αν είναι το ερώτημα για μας την σύγχρονη Οικολογική και Ευρωπαϊκή Αριστερά η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο Οιδίπους στην Σφίγγα. Ο Άνθρωπος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου