ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του συνδυασμού«Τώρα για την Πάτρα» στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη μεγάλη ανατροπή στο τοπικό αυτοδιοικητικό σκηνικό.

Στις 14 Νοεμβρίου του 2010 ένας στους πέντε Πατρινούς εμπιστεύθηκε την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» και με την ψήφο του αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στην πόλη, να υπερβεί κατεστημένες αντιλήψεις και να δώσει εντολή διοίκησης της πόλης σε ένα δημοτικό σχήμα ανεξάρτητο, που υπερέβαινε κομματικά όρια και λογικές.

Την επόμενη ημέρα η ανατροπή αυτή συνάντησε την αποδοχή μιας ευρύτατης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τέσσερις στους πέντε Πατρινούς επικροτούσαν την εξέλιξη, εκδηλώνοντας ικανοποίηση για την μεγάλη αλλαγή που έγινε.

Σήμερα, ένα ακριβώς χρόνο μετά, πιστεύω ότι  πέντε στους πέντε Πατρινούς εκδηλώνουν αγωνία, ανησυχία και πολλοί, απογοήτευση για το μέλλον.

Αναμφίβολα τα συναισθήματα των Πατρινών έχουν διαμορφωθεί και υπό το βάρος των πρωτοφανών εξελίξεων που συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα. Όμως θα εθελοτυφλούσα αν δεν έβλεπα και τις δικές μου και τις δικές μας ευθύνες.

Πρώτος εγώ ως Δήμαρχος και μετά η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» κάναμε λάθη. Υπήρξαν αστοχίες που προκάλεσαν σύγχυση και ίσως και απογοήτευση.

Οι δέκα πρώτοι μήνες, που βρισκόμαστε στη δημοτική Αρχή, δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, αλλά ούτε και τις δικές μου. Αλλιώς σχεδίαζα τα  πράγματα, αλλιώς αυτά εξελίχθηκαν. Και επαναλαμβάνω ότι όχι μόνο δεν είμαι άμοιρος ευθυνών, αλλά αναλαμβάνω το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης.

Δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογηθώ, κρυπτόμενος πίσω από τα σοβαρότατα προβλήματα που προκάλεσε ο σχεδιαζόμενος με απίστευτη  προχειρότητα «Καλλικράτης» και τον οικονομικό στραγγαλισμό που προκάλεσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  η Κυβέρνηση.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από την πραγματικότητα  ότι ο Δήμος με λιγότερο κατά 20% προσωπικό, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων,  καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα μιας Πάτρας που, με τις συνενώσεις, τριπλασίασε την έκτασή της, ότι ούτε ένα ευρώ δεν έφθασε στα ταμεία του Δήμου για να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα που είχε προγραμματίσει αντί των 20 εκ. ευρώ που είχε δεσμευτεί να δώσει η Κυβέρνηση, ότι ο Δήμος χρωστάει σε 7.000 Πατρινούς 22 εκ. ευρώ, 28 εκ. ευρώ στις Τράπεζες, ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για απαλλοτριώσεις 25 εκ. ευρώ και συμβάσεις ανεκτέλεστου έργου 10 εκ. ευρώ ενώ τα έσοδα του Δήμου δεν φθάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις λειτουργικές του δαπάνες.

Αντίθετα θα προσπαθήσουμε εγώ και οι συνεργάτες μου να διδαχτούμε από τα λάθη, να αξιοποιήσουμε σωστά την εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτά, γνωρίζοντας ότι η  αναμέτρηση με τα προβλήματα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής και επιμονής, είναι Μαραθώνιος.

Και σε αυτή τη διαδρομή έχουμε το χρόνο να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Για να το επιτύχουμε πάνω από όλα όμως πρέπει να ερμηνεύσουμε σωστά το μήνυμα που στέλνει  η κοινωνία, που στέλνει ο λαός μας.

«Αφήστε  στην άκρη προσωπικούς εγωισμούς και φιλοδοξίες, υπερβείτε κομματικές ή άλλες διαχωριστικές λογικές και συνεργαστείτε για το καλό του τόπου μας, της πόλης μας» είναι η παρότρυνση που ακούω από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών που συναντώ και συνομιλώ μαζί τους.

Αυτή η παρότρυνση, αυτό το μήνυμα πρέπει να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής όλων μας, όλων των δημοτικών παρατάξεων κι όλων των δημοτικών συμβούλων από εδώ και στο εξής.

Τα προβλήματα δεν είναι απλώς μεγάλα, είναι εκρηκτικά.

Οι πολίτες του Δήμου Πατρέων, ως κομμάτι του εθνικού συνόλου, βρίσκονται αντιμέτωποι με απίστευτες δυσκολίες. Η φτώχεια επεκτείνεται καθημερινά σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Η ανέχεια έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες στην απόγνωση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε γρήγορα και συντονισμένα για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, που θα ανακουφίζουν τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι προσωπικοί εγωισμοί δεν είναι απλώς λάθος, είναι έγκλημα.

Έχω απλώσει ήδη χέρι συνεργασίας, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Απλώνω χέρι συνεργασίας και συμπόρευσης σε όλους τους πολίτες της Πάτρας, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής της πόλης και καλώ σε συνεργασία, σε συστράτευση, σε συμπόρευση σε συνδημιουργία. Χωρίς πρωτοκαθεδρίες, σε ισότιμη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες. Καλώ και παρακαλώ όλους να ανταποκριθούν.

Γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσουμε την πόλη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας.

Πιστεύω ότι αυτή η έκκληση θα βρει ανταπόκριση. Και το πιστεύω γιατί οι Έλληνες έχουν αποδείξει  ότι μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες εκδηλώνουν τα μεγάλα χαρίσματα που διαθέτουμε ως λαός. Όταν η κατάσταση γίνεται κρίσιμη έχουμε αποδείξει ότι βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Και τώρα η κατάσταση είναι κρίσιμη, τραγικά δύσκολη και για τη χώρα μας και για την πόλη μας.

Είναι ώρα αυτή η διαπίστωση να μας αφυπνίσει, να απελευθερώσει τον καλό μας εαυτό και να μεταβάλλει τα χαρίσματα που έχει ο καθένας μας από εμάς σε ισχυρό όπλο για να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Μια μάχη όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά για τη βελτίωση των συνθηκών της πόλης μας.

Εγώ θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αφήσουμε πίσω τις κακές μέρες, για να είναι η κάθε μέρα που θα περνάει καλύτερη από την προηγουμένη.

Με ειλικρινή συνεργασία και συμπόρευση θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου