ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Περιοδεία στην Αχαΐα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Κατά την παραμονή του στο νομό συναντήθηκε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παναγιωτάκη, με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, με το δήμαρχο Πάτρας Γ. Δημαρά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στα εξής θέματα:
  
Για την εργασιακή εφεδρεία
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι απαράδεκτο. Οδηγεί με σταθερότητα σε χιλιάδες απολύσεις. Πολλοί άνθρωποι θα τεθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα δεν θα υπηρετηθεί επί της ουσίας η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχει ο δημόσιος τομέας και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Είναι ένα μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, καθώς οι απολύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς τις εγγυήσεις του δικαίου των απολύσεων, δεδομένου ότι το καθεστώς της εφεδρείας δεν συνδέεται με την καταβολή αποζημίωσης. Απουσιάζει δε και το σκέλος της τυπικής νομιμότητας από τη στιγμή που σε μια σειρά οργανισμών ζητείται να καταρτίσουν καταστάσεις με προσωπικό που θα τεθεί σε εφεδρεία, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους είναι πλεονάζον ή όχι.
  
Για το κούρεμα και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Είναι αναγκαίο να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της 21 Ιουλίου και  να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με διασφάλιση παροχής επαρκών πόρων, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό πνίξιμο της αγοράς. 
Ο περαιτέρω διακανονισμός του χρέους, όσο ελκυστική και αν διαφαίνεται η άμεση λογιστική μείωσή  του, εμπεριέχει μεγάλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετικά δύσκολη θέση που θα περιέλθουν τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα.
Κατά τα άλλα, η κοινωνία παραμένει με δυσβάσταχτα τα άδικα και άνισα βάρη στους ώμους της από την κυβερνητική πολιτική.

Για τις συλλογικές συμβάσεις
Η απαίτηση της τρόικας για μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα ισοδυναμεί με αξίωση εξαθλίωσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποκρουστεί. Η τυχόν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων διαλύει κάθε προστατευτικό ιστό των εργασιακών δικαιωμάτων.


Για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του ευρυτερου δημοκρατικου προοδευτικου χωρου
Για τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο διατυπώνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.
Ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό.
Αναδεικνύουμε την ανάγκη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και της κεντροαριστεράς.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας,  της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας.
  
Για τα «προνόμια» των βουλευτών

Η βουλευτική αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με το στρεβλό τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν πρωταρχική επιδίωξη την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις όχι μόνο για τις αποζημιώσεις και τα προνόμια, αλλά και για το ρόλο τόσο του βουλευτή, όσο και συνολικότερα του κοινοβουλίου. Οι Έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνία της δεινοπαθεί. Κατά συνέπεια πρέπει να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο. Πρέπει να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις επιτροπές της βουλής. Πρέπει να καταργηθεί η δεύτερη σύνταξη και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει να μειωθεί δραστικά η επιχορήγηση των κομμάτων.



07 / 10 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου