ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΝΟ ΓΡΑΨΑ



Φώτης Κουβέλης: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Σε ασφυξία οι πολίτες



ΧΤΥΠΗΜΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλά στην «Π.Γ.» για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, υα σενάρια συγκυβέρνησης, αλλά και τι προτάσεις για ανασυγκρότηση και συνεργασία του αριστερού χώρου

«Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία καλπάζει πάνω από το 18% και το 25% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας»
Την επισήμανση αυτή κάνει στην «Π.Γ.», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του, στην περιοχή μας.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρεται, επίσης, στα σενάρια συγκυβέρνησης, στην ανασυγκρότηση της αριστεράς, ενώ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ, σημειώνει ότι έχει πολιτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την Πάτρα, επισημαίνει ότι χρειάζεται ειδικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην Πάτρα.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση, για να περάσουν τα μέτρα. Εσείς έχετε επισημάνει πολλές φορές ότι αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Η Δημοκρατική Αριστερά ζητάει να γίνουν εκλογές;


ΑΠ: Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία καλπάζει πάνω από το 18% και το 25% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Απουσιάζει ένα στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδύναμων στρωμάτων. Η παραγωγική-αναπτυξιακή διαδικασία βρίσκεται σε ύπνωση και η ύφεση βαθαίνει. Η μεσαία τάξη έχει ήδη συρρικνωθεί και τείνει σε εξαφάνιση.
Εκτιμώ συνεπώς ότι οι πρόωρες εκλογές είναι δυνατόν να προκύψουν ως αναγκαστικό πολιτικό γεγονός που θα το προκαλέσει η αδιέξοδη κοινωνική κατάσταση.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΕΡ:  Πολλές φορές έχει διατυπωθεί η πρόταση για ανασυγκρότηση και συνεργασία του αριστερού χώρου. Ποιά κόμματα έχουν θέση σ’ αυτή;


ΑΠ: Με σαφή και αναλυτικό τρόπο περιέγραψα στη ΔΕΘ την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, της πραγματικής σοσιαλδημοκρατίας, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό.
Αναδεικνύουμε, λοιπόν, την ανάγκη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας,  της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας.
Οφείλω να σας πω ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν ληφθεί οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ευρύ πλαίσιο σχημάτων και προσωπικοτήτων που στηρίζουν το εγχείρημά μας.



ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΕΡ: Ακούγονται  διάφορα σενάρια τελευταία για συγκυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας θέση, θα συμμετείχατε σε ένα σχήμα και με ποιες πολιτικές δυνάμεις και με ποιους όρους;

ΑΠ: Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της έχει ξεκαθαρίσει ότι την αφορά το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι κυβερνητικές συνεργασίες, της όποιας μορφής, προϋποθέτουν  προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις  σε συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Έτσι, με το δεδομένο αυτό, η όποια συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί άσκηση επί χάρτου.

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΡ: Πολλοί ισχυρίζονται ότι ανεβαίνουν δραματικά οι τόνοι και διατυπώνεται η απειλή για χρεοκοπία κάθε φορά πριν πάρουμε μια δόση.  Εσείς τι λέτε;
ΑΠ: Η κυβέρνηση αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης και επαναφοράς-δυστυχώς-του κινδύνου χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση αφού εφάρμοσε τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο περικοπές, δεν προώθησε τις αποδεκτές και αναγκαίες αλλαγές, που θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης, όπως να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να καταπολεμήσει τη σπατάλη και να αλλάξει τους όρους προμηθειών, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να φθάσουν στις επιχειρήσεις οι χρηματοδοτήσεις που έδινε στις τράπεζες. Δεν αναδιοργάνωσε το παραγόμενο έργο, δεν  καταπολέμησε τις υπερτιμολογήσεις των καρτέλ.
Έτσι, η συνταγή του Μνημονίου και η αδυναμία προώθησης των αυτονόητων αλλαγών, έχουν οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κρίσιμη κατάσταση.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει αδιέξοδη. Η ύφεση φέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη. Βιώνουμε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και τον τεμαχισμό της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή και η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ής Ιουλίου.


ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΘΕΤΟ
ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ
«Έχω πολιτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την Πάτρα»


ΕΡ: Επισκέπτεστε την Αχαΐα, μια περιοχή με προβλήματα. Σκουπίδια, θαλάσσιο μέτωπο κ.α. Ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις στα μείζονα αυτά ζητήματα;

ΑΠ: Επισκέπτομαι για πολλοστή φορά την Πάτρα, με την οποία έχω πολιτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, καθώς πρόκειται για μια πόλη με μεγάλη παράδοση στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στα μεγάλα και επιτακτικά προβλήματα της πόλης και όχι μόνο, έχουμε πλήρη γνώση και επίγνωση αλλά και τα αναδεικνύουμε σε κεντρικό επίπεδο. Να θυμίσω ότι ενημερώνομαι συστηματικά από το βουλευτή μας Ν. Τσούκαλη και προσυπογράφω όλες σχεδόν τις ερωτήσεις που αφορούν στην πόλη. Η διαχείριση των στερών αποβλήτων δεν αφορά μόνο έναν δήμο ή ένα φορέα. Απαιτεί σύγχρονο εθνικό σχεδιασμό, επιστημονική τεκμηρίωση και βεβαίως κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση.
Για το θαλάσσιο μέτωπο, έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει την ουσιαστική ανάληψη της διαχείρισή του από το δήμο της Πάτρας. Έχουμε προτείνει, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, να «καταλάβει» το χώρο που πρόκειται να παραχωρηθεί και να τον αξιοποιήσει αναπτύσσοντας  δράσεις εκδηλώσεις και άλλες παρεμβάσεις, προς όφελος των πατρινών. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει για ευνόητους λόγους να γίνει κατόπιν συνεννόησης και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ. Τεράστια σημασία εκτιμώ ότι έχουν όχι μόνο για την κοινωνία της Πάτρας, αλλά και γενικότερα, τα δέκα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που κατέθεσαν στο δημόσιο διάλογο τα τοπικά μας στελέχη και αφορούν στη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, φροντιστηρίων αλληλεγγύης. Αφορούν στην οργάνωση ηλεκτρονικού διχτύου ανταλλαγών, στην οργάνωση ανταλλακτηρίου ειδών, στην οργάνωση εθελοντικής στήριξης κοινωνικών ιδρυμάτων και ευπαθών ομάδων, κοινωνικής στέγης, στη δημιουργία χώρου αγοράς βιολογικών προϊόντων, με ενθάρρυνση παράλληλων σχετικών δραστηριοτήτων, στην ενθάρρυνση ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, καθώς και στην ίδρυση παραρτήματος «ηθικής» τράπεζας.


Μαρίνος Γράψας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου