ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-5-2011

Την Πέμπτη  19-5-2011 συνεδρίασε, στα γραφεία του κόμματος στην Πάτρα, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση του τμήματος και μια πρώτη αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου της νέας Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, την οποία στηρίζει το κόμμα μας.
Επισημάνθηκε η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή  για να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν ο νέος διευρυμένος Δήμος της Πάτρας  στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Τα σοβαρά ελλείμματα, παραλείψεις και λανθασμένες προβλέψεις του Ν. 3852/2010 και η προχειρότητα και βιασύνη με την οποία  σχεδιάστηκε  από την κυβέρνηση η διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελούν απορρυθμιστικό παράγοντα που γεννά πρόσθετες δυσλειτουργίες  και προβλήματα στην λειτουργία των Καλλικρατικών Δήμων. Επομένως, τίθεται επείγον ζήτημα αλλαγών, τροποποιήσεων και συμπληρώσεων του πρόσφατου νόμου.
Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της τρόϊκα η τοπική Αυτοδιοίκηση, εκούσα – ακούσα καλείται να αναπροσαρμόσει την πολιτική και τον προγραμματισμό της σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας. Ο Δημοτικός Προϋπολογισμός του 2011 είναι εκ των πραγμάτων Προϋπολογισμός λιτότητας. Αναγκαστικά δεν αποτυπώνει το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης και το όραμά της για την πόλη, ενώ ορθά επικεντρώνει στην ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων του Δήμου.
Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αποκομιδής και διάθεσης των απορριμμάτων της Πάτρας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αν και διαπιστώνονται κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Επιδιωκόμενος στόχος της αλλαγής του σχεδιασμού στο τρόπο συλλογής των απορριμμάτων, είναι η καθαρότερη πόλη και όχι φυσικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η μετάλλαξη του ζητήματος σε αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής από τη μια και  τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους από την άλλη έγινε εξ αιτίας λάθους χειρισμών και των δύο πλευρών και είναι βλαπτική για την πόλη. H Δημοτική Αρχή, σεβόμενη το μόχθο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει την απόλυτη ευθύνη του σχεδιασμού, τον οποίο οφείλουν οι εργαζόμενοι να σεβαστούν και να υλοποιήσουν.
Το ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης που έχουν συγκροτήσει η Δημοτική Αρχή, όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της πόλης  και όλοι οι Πατρινοί, δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης και του ΟΛΠΑ και να παραδοθεί στο Δήμο το κεντρικό τμήμα του  θαλασσίου μετώπου, μετά τη λειτουργία του νέου λιμένα και τη μεταφορά των λιμενικών δραστηριοτήτων απ’ αυτό.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης της Δημοτικής παράταξης για αποκεντρωμένη λειτουργία του Δήμου και ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων. Αποφασιστηκε η επομενη συνεδριαση του τμηματος να είναι αποκλειστικα αφιερωμενη στο θεμα αυτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου