ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ: ANOIKTH ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις στον κρίσιμο για την πόλη και το νομό μας θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθιστούν επιτακτική την ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση για το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων. Οι πιέσεις που ασκούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Δημοτική Αρχή για επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής των τευχών δημοπράτησης χωρίς περιθώριο διαβούλευσης και τροποποιήσεων, είναι ακατανόητες.
Με τον εκβιασμό ότι δήθεν θα χαθούν τα 60 εκατομμύρια που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ, αποκρύπτεται το γεγονός ότι με τη μέθοδο δημοπράτησης (σύμβαση παραχώρησης Δημοσίου Έργου αντί σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών) οι πατρινοί θα κληθούν να πληρώσουν τετραπλάσια δημοτικά τέλη για τα επόμενα 20 χρόνια προς όφελος των επενδυτών οι οποίοι πιθανότατα δεν θα βάλουν ούτε 1€ απ’ την τσέπη τους.
Σε ότι αφορά τις μεθόδους επεξεργασίας που περιγράφονται, ουσιαστικά έχουμε δυο σε συσκευασία μιας, αυτής της βιολογικής ξήρανσης. Και αυτό γιατί και οι δύο προβλέπουν την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (SRF) παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μέθοδος της αναερόβιας χώνευσης μπορεί να παράξει κομποστ που χρησιμοποιείται ως υλικό επικάλυψης παλιών λατομείων, ΧΥΤΑ κλπ.
Με το επί πλέον κόστος που προκύπτει από την παραγωγή του SRF, η αναερόβια χώνευση βγαίνει πιο ακριβή, οπότε υποχρεωτικά πρέπει να επιλεγεί η βιολογική ξήρανση. Η μέθοδος αυτή στην ουσία αντιστρατεύεται τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού και συσκευασιών γιατί απαιτεί υψηλής ποιότητας παραγόμενο καύσιμο και γιατί η ελάχιστη ποσότητα των 150.000 τόνων για τα οποίους θα πληρώνουμε τέλος εισόδου ( άσχετα από όσα μπαίνουν στη μονάδα), αποτελεί αντικίνητρο στην ανάπτυξη των συστημάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που μπορούν να μειώσουν αισθητά την ποσότητα αυτή.
Αντίθετα στη μονάδα κομποστοποίησης μπορούν να μπαίνουν και προδιαλεγμένα οργανικά και μάλιστα έτσι να παράγεται καλύτερης ποιότητας κομπόστ. Επί πλέον παράγεται βιαέριο που θεωρείται ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.
Σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα που έγινε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα, αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός για την προώθηση πανελλαδικά των εργοστασίων της ξήρανσης, από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι σε αγαστή συνεργασία με τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ευρώπη η προωθούμενη μέθοδος εγκαταλείπεται επειδή η διαχείριση του SRF ως καύσιμου (λόγω σύστασης) είναι προβληματική, με αποτέλεσμα το 70% να πηγαίνει για θάψιμο. Είναι πραγματικά τραγελαφικό να πληρώσουμε τόσα χρήματα για μια μέθοδο που στην ουσία κάνει μια τρύπα στο νερό!
Η ΟΙΚΙΠΑ επιφυλάσσεται να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις της, στη δημόσια διαβούλευση που ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρούμε ότιείναι απαραίτητη η τροποποίηση των τευχών δημοπράτησης σε ότι αφορά τις δύο μεθόδους που πρέπει να παρουσιάζονται και να κοστολογούνται ισοδύναμα. Και βέβαια θεωρούμε απαράδεκτες τις πιέσεις της υφυπουργού να πάρουμε όπως λέει ο λαός μας «γουρούνι στο σακί».
Το εργοστάσιο πρέπει να γίνει με οικονομικούς όρους που να μπορούν να αντέξουν οι δημότες και με μεθόδους που να είναι συμβατοί με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου