ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στάθης Μπάλιας: Η Δημοκρατική Αριστερά και η ενότητα της αριστεράς

Στάθης Μπάλιας: Η Δημοκρατική Αριστερά και η ενότητα της αριστεράς

Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010 13:54

Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν τη δημιουργία του νέου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς σαν ένα ακόμα λάθος των αριστερών δυνάμεων της χώρας. Είναι αλήθεια ότι η κατάτμηση των δυνάμεων της αριστεράς δεν είναι πάντα προς το συμφέρον των λαϊκών συμφερόντων. Η διαίρεση της αριστεράς συνήθως ευνοεί τις αντιδραστικές δυνάμεις και τις αντιδραστικές λύσεις. Ωστόσο, στην ιστορία της αριστεράς, η διαίρεση ήταν πάντα μια σταθερά και διαπερνούσε τις κομματικές γραμμές ακόμα και όταν το κομμουνιστικό κίνημα ήταν ενιαίο, όπως στη δεκαετία του 1940. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι η ενότητα της αριστεράς δεν είναι αυτοσκοπός.

Τι νόημα έχει να βρίσκεσαι σε ένα ενιαίο κόμμα όταν το κόμμα αυτό σπαράσσεται από συγκρούσεις, από ιδεολογικές διαφορές και, κυρίως, δεν φέρνει απτά αποτελέσματα; Τι νόημα έχει να είσαι μαζί με άλλους, να λένε όλοι ότι είναι αριστεροί, αλλά ο σκοπός για τον οποίο υπάρχει η αριστερά, δηλαδή η αλλαγή της κοινωνίας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, να μην επιτυγχάνεται ή να βρίσκεται σε αδιέξοδο;
Πράγματι, όταν η ενότητα δεν οδηγεί την αριστερά σε νίκες τότε δεν έχει κανένα νόημα. Η φράση του Τσίπρα «δεν περισσεύει κανείς» είναι ένα ρητορικό σχήμα χωρίς νόημα, με εξαίρεση την προσωπική του βλέψη για διατήρηση της ηγεσίας. Στην πραγματικότητα, ο Συνασπισμός είναι ένα παράδειγμα ενότητας διαφόρων αριστερών δυνάμεων οι οποίες δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν μια ενιαία ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα ούτε να προτείνουν μια κοινή και πειστική στρατηγική για την κοινωνική αλλαγή. Το ζήτημα της ενότητας είναι λοιπόν ένα πρόβλημα. Το ζήτημα της στρατηγικής για την κοινωνική αλλαγή είναι ένα άλλο. Δεν μπορείς να θυσιάσεις το σημαντικότερο, δηλαδή το δεύτερο, για το πρώτο. Ο κυριότερος λόγος που οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς οδηγήθηκαν στη δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος είναι κυρίως ότι ο Συνασπισμός είχε οδηγηθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η παραμονή στον Συνασπισμό των δυνάμεων της ριζοσπαστικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς δεν υπηρετούσε τους στρατηγικούς στόχους που πρέπει να τεθούν στις σημερινές  συνθήκες. Όπως για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, το οποίο έχει καταντήσει να είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανισοτήτων στην κοινωνία μας. Ή η κατάσταση της δημοκρατίας μας, η οποία έχει δημιουργήσει συνθήκες αποπνικτικές για τους πολίτες και για τις ελευθερίες τους εξαιτίας των ανεπαρκειών των πολιτικών ηγεσιών και του πολιτικού μας συστήματος.
Είναι προφανές ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα που μόνο οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν εις πέρας. Αυτή την ελπίδα εκφράζει με το μεστό και προσγειωμένο δημοκρατικό της πρόγραμμα η Δημοκρατική Αριστερά. Για τον λόγο αυτό η δημιουργία του κόμματος αυτού ήταν μια ανακούφιση για όσους πιστεύουν όχι στους μαξιμαλισμούς και στην απλή καταγγελία των κακώς κειμένων, αλλά στις βαθιές δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και την κοινωνία στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών συμφερόντων. Οι αλλαγές αυτές είναι ταυτόχρονα και το αναγκαίο βήμα για να ονειρευόμαστε πιο προωθημένους στόχους, όπως ο σοσιαλισμός.

Ο Στάθης Μπάλιας είναι Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου