ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


2 Νοεμβρίου 2010, Ξενοδοχείο ATHENS ACROPOLE

Σε  πέντε ημέρες από σήμερα, οι έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ψηφίζουν για την ανάδειξη 325 δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων και 13 περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων.
Πρόκειται για μια σημαντική δημοκρατική εκλογική διαδικασία για τη διοίκηση των νέων  αυτοδιοικητικών θεσμών, των περιφερειών και των νέων δήμων, που καθορίζονται  μετά τη θεσμική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που θα μπορούσε να αποτελεί και  μεγάλη θεσμική τομή αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την πολιτική επιλογή να απαλλαγεί η λειτουργία του κράτους σημαντικά από τις πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις. Αν οι κομματικοί υπολογισμοί δεν παρενέβαιναν για να προσδιορίσουν τελικά αρκετές χωροταξικές ρυθμίσεις και οικονομικές διευθετήσεις. Αν τελικά δεν υποτάσσονταν οι θεσμικές τομές σε περιοριστικές πολιτικές, που η κυβέρνηση φρόντισε να ενσωματώσει στις περιοριστικές πολιτικές του Μνημονίου. Για αυτό και εμείς, παρά τη σταθερή πολιτική διεκδίκησή μας για  την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τις συνενώσεις των μικρών δήμων, δεν  ψηφίσαμε τον «Καλλικράτη» στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει  ότι δεν θα αγωνισθούμε ώστε ο νέος θεσμός, με όλα τα προβλήματά του, να μπορέσει να σταθεί και να μετεξελιχθεί προς δημοκρατικότερες δομές και οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσματικότερες  προοπτικές.


Ένα χρόνο μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, πέντε μήνες  με τη χώρα υπό το καθεστώς του Μνημονίου και την επιτήρηση της τρόικας,  με δεδομένο το γεγονός ότι μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, υπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες χαμηλοσυνταξιούχοι, οδηγούνται σε αδιέξοδες και συνεχώς επιδεινούμενες καταστάσεις, μεγάλος αριθμός πολιτών ωθείται μακριά από την κάλπη, γιατί δεν πιστεύει ότι η κάλπη θα δώσει αλλαγή  των πραγμάτων. 
Ταυτόχρονα μια ετερόκλητη πολιτική συσπείρωση, ένα ετερόκλητο «αντιμνημονιακό μέτωπο» ΝΔ και ορισμένων κομμάτων της αριστεράς, καλεί τους πολίτες  να ψηφίσουν  με μόνο κριτήριο την αντιμνημονιακή θέση.
 Ο πρωθυπουργός «απάντησε» στο «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο» με «σταθερότητα ή εκλογές», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αδιέξοδα στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο του κ. Σαμαρά, αυτοεγκλωβίστηκε στα ίδια αδιέξοδο και συνέπραξε με αυτές τις επιλογές στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.
Εμείς εγκαίρως υπογραμμίσαμε ότι η  Κυβέρνηση και  η αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκουν, τώρα πια από κοινού, να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση. Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τροφοδοτεί τα αδιέξοδα.

Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά από τη ΝΔ, αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος.

Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, η χώρα εισέρχεται   σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο.
Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να δημιουργήσει με τη σειρά του διλημματικές καταστάσεις σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Ήταν μια αρνητική πολιτική επιλογή με πολλαπλές επιπτώσεις.
Μας αντιτείνουν όμως ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί και μια «καθαρή λύση». Από πού κι ως πού όμως θεωρείται καθαρή λύση η προσπάθεια εκβιαστικής «αναβάπτισης», κάθε τόσο, της όποιας πλειοψηφίας μέσα από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα ως αποτέλεσμα διλημματικών καταστάσεων για τους πολίτες;  Έτσι, ευτελίζεται  ο θεσμός των εκλογών, όταν εντάσσεται στο στείρο κομματικό συμφέρον.



Οι εκλογές για την  Τ.Α. είναι πολιτικές.
Εμείς διακηρύξαμε και διακηρύσσουμε ότι η  αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική σε διαφορετικό επίπεδο από την κεντρική διοίκηση και κατά συνέπεια οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι  πολιτική διαδικασία.
Εδώ και τρεις μήνες υπογραμμίζουμε: Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στη χώρα μας, το Μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία, θα ωθούν τους πολίτες άντρες και γυναίκες να στέκονται κριτικά ή και αρνητικά όχι μόνο απέναντι στην αιρετή διοίκηση του δήμου και των περιφερειών, που για την απόδοση ή μη του έργου τους κρίνονται, αλλά απέναντι και στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμά τους θα είναι αισθητό στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με δεδομένη τη συγκυρία ανέδειξε και αναδεικνύει  τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές ήταν και είναι  η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.

Οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος.  Στις εκλογές του Νοεμβρίου  η  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θέτει ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις αλλά και τα οικονομικά.

Αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, στηρίζοντάς τους και πρωταρχικά στηρίζοντας τους αδύνατους.



Μια τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος,  μακριά από πελατειακές εξυπηρετήσεις, με συνεπή αγώνα για αποκέντρωση και περιφερειακή συγκέντρωση.
Καταπολέμηση του πελατειακού κράτους,  της διαφθοράς και της σπατάλης, αποτελούν δικούς μας κεντρικούς πολιτικούς στόχους.
Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο και αποκλειστικά από την  κεντρική διοίκηση. Η δική μας  πολιτική άποψη και στόχος δράσης είναι ότι η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από την κρίση και να υπάρξει ανάκαμψη, αν δεν υπάρξει η μάχη με νέες δημοτικές αρχές, σταθερά προσανατολισμένες και προετοιμασμένες  για να αντιμετωπίσουν αυτά ακριβώς τα μεγάλα προβλήματα.
Διαφορετικά, ο μόνος τρόπος, που εμείς αποκρούουμε, είναι  να σημάνουμε πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο  και  μοιρολατρική πολιτική ακινησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μόνη συνοδεία  τις απέλπιδες φωνές κατά του Δ.Ν.Τ.


ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, όσο επιβιώνει, με πράξεις και διλήμματα, το πελατειακό κράτος ούτε για τη χώρα, ούτε για τον δήμο ούτε για την περιφέρεια θα υπάρξει διέξοδος.
Και όσο επίσης ο Δήμος έχει προβλήματα και δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα με περιστολή δαπανών, με αύξηση της απασχόλησης με υπηρεσίες που αυξάνουν ουσιαστικά αυτό που χρόνια υποστηρίζαμε, τον κοινωνικό μισθό ( πραγματικά ολοήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, υπηρεσίες στο σπίτι, περίθαλψη,  κλπ) τόσο δεν θα υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης .
Γι΄αυτό έχει σημασία ποιός δήμαρχος, ποιοι δημοτικοί  σύμβουλοι, με ποιό πρόγραμμα θα εκλεγούν.

 Με την επιλογή της Κυβέρνησης και της ΝΔ, αλλά και δυνάμεων της αριστεράς, ό αγώνας μας θα είναι την 7η και 14η Νοεμβρίου να  μην είναι  η αυτοδιοίκηση ο μεγάλος ηττημένος! Το πρώτο θύμα.
Γιατί θα υπάρχει και δεύτερο! Αριστεροί ψηφοφόροι, που θα ψηφίζουν αντιμνημονιακά και θα τους αθροίζουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου με την αντιμνημονιακή δεξιά της Ν.Δ.
Η επιχείρηση άθροισης των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε οπαδούς και αντιπάλους του Μνημονίου δεν περιορίζει μόνον τις μεγάλες δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, αλλά  θα εξυπηρετήσει την επιβίωση του πολιτικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική κατάρρευση, την οικονομική κρίση, την κρίση εκπροσώπησης και την κρίση αξιών!
 Και ακόμη περισσότερο , αν στο δεύτερο γύρο, στο όνομα της «αντιμνημονιακής» ψήφου, αλληλοψηφίζονται «δεξιοί» και «αριστεροί» υποψήφιοι, αυτό θα είναι η πλήρης υποτίμηση και η υπονόμευση της ουσίας της πολιτικής.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επέλεξε  την πολιτική της συμμετοχής στις διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών της χώρας για να μπορέσει να ασκήσει τις ριζοσπαστικές πολιτικές της και να φανεί χρήσιμη  για την Ελληνική κοινωνία. Με αυτή την έννοια εστόχευσε να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ σε κάθε περίπτωση στρατηγική της επιλογή  αποτελούσε και αποτελεί η συνεργασία των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.


Όπου οι δυνάμεις μας συνάντησαν κατανόηση των θέσεών μας αυτών, πολιτικό-προγραμματικό πλαίσιο και φερέγγυα πρόσωπα, διαμορφώσαμε τις αναγκαίες συμμαχίες με τη στήριξη των συνδυασμών και από άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Όπου δεν υπήρχαν τα κριτήρια που θέσαμε, δεν προχωρήσαμε σε συμμαχικά σχήματα. Αυτό συνέβη κυρίως με τα περιφερειακά ψηφοδέλτια. Στις περιφέρειες συμμετέχουμε σε σχήματα που η μόνη πολιτική δύναμη είμαστε εμείς και σε ορισμένες  είμαστε μαζί με τους Οικολόγους –Πράσινους.


Καλούμε λοιπόν σήμερα τους πολίτες τις χώρας μας, άνδρες και γυναίκες, να στηρίξουν και να ψηφίσουν μαζικά τα ψηφοδέλτιά μας:
Στην Αθήνα τον Γιώργο Καμίνη και στην Αττική τον Γρηγόρη Ψαριανό, στη Θεσσαλονίκη τον Γιάννη Μπουτάρη και στη Κεντρική Μακεδονία την Ασημίνα Ξηροτύρη, στη Δυτική Ελλάδα τον Νίκο Τσούκαλη και στην Πάτρα τον Γιάννη Δημαρά, στην Πελοπόννησο τον Γιώργο Τσόγκα και στην Τρίπολη τον Νίκο Δελφάκη, στην Ήπειρο τον Γιώργο Ζάψα και στα Γιάννενα τον Φίλιππο Φίλιο, στα Ιόνια τον  Σωτήρη Βλάχο, στη Θεσσαλία τον Θανάση Ζαχαρόπουλο, στο Βόλο τον Πάνο Σκοτεινιώτη, στην Καρδίτσα τον Δημήτρη Αρχοντή, στην Κρήτη τον Αντώνη Ανιψητάκη, στα Χανιά τον Τάσο Βάμβουκα και στον Άγιο Νικόλαο τον Δημήτρη Κουνενάκη, στη Στερεά Ελλάδα τη Δέσποινα Σπανούδη και στη Λειβαδιά την Γιώτα Πούλου. Και βέβαια όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουμε και συναντιόμαστε με τις δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. 


Κλείνω την εισηγητική μου τοποθέτηση με μια επισήμανση:
Η  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα διεκδικήσει, µε την αυτόνοµη παρουσία της, την ψήφο του ελληνικού λαού.
Είµαστε ένα νέο κόµµα, µε ζωή µόλις τεσσάρων  µηνών.
Έχουμε όµως µέσα σ’ αυτό το µικρό χρονικό διάστηµα κάνει σηµαντικά βήματα. Και διαµορφώνουµε κάθε ηµέρα σχέση εµπιστοσύνης µε τους πολίτες. Ασκούµε την πολιτική µας από θέση ευθύνης, µε υπευθυνότητα έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών. Επιλέγουµε την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και όχι τον στείρο καταγγελτισµό, ο οποίος αποδεδειγµένα δεν µπορεί να οικοδοµήσει πολιτική. Δεν θέλουµε να οικοδοµήσουµε πάνω στη στάχτη και τα ερείπια της καταστροφής και δεν είµαστε η Αριστερά που επιχειρεί να ερµηνεύσει και να δράσει στη σύγχρονη πραγµατικότητα µε φθαρµένα εργαλεία του παρελθόντος. Είµαστε η Αριστερά της διεκδικητικής πρότασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου