Δημήτρης Ν. Χριστοδουλάκης[1]
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ
Ο όρος πολιτισμός (πόλις > πολίτης > πολιτισμός) εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τον 18ο αι. από τον Αδαμάντιο Κοραή, ως αντιστοίχιση του γαλλικού civilisation, έκτοτε όμως χρησιμοποιείται υποκαλύπτοντας και την έννοια της κουλτούρας (culture/kultur). Η πολιτισμική μας ανάπτυξη είναι η πολιτιστική δράση (υλικά και πνευματικά έργα, δραστηριότητες και έθιμα) και η πνευματική καλλιέργεια ή κουλτούρα (αξίες, παραδόσεις, παιδεία, μόρφωση, αισθητική) που συνιστάμενα διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τόπους.
Σήμερα, με τον όρο πολιτισμό έχουμε την τάση να συμπεριλαμβάνουμε τις διάφορες κουλτούρες. Ο όρος πολιτισμός (civilisation) κρατάει μία υπερεθνική ή εθνική έννοια, ενώ ο όρος κουλτούρα (culture) χρησιμοποιείται κυρίως σε (ενδο)κοινωνικό επίπεδο και μπορεί να αναφέρεται σε μία ομάδα ή μια κατηγορία.
Εστιάζοντας τα πράγματα στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις (και φυσικά στην πόλη που ζούμε την Πάτρα), παρατηρούμε μια δραματική μείωση της τοπικής κουλτούρας προς όφελος ενός εισαγόμενου πολιτισμού από το κέντρο προς την περιφέρεια και από τα διεθνή πολιτιστικά κέντρα στον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η υποβάθμιση των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων που προέρχονται από τα τοπικά κοινωνικά στρώματα και η καταστροφή της πολιτιστικής σύνθεσης της πόλης.
Άμοιροι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί δεν είναι οι Δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια που δεν επένδυσαν στην πολιτιστική κληρονομιά κάθε πόλης ως διαφοροποιού στοιχείου του από άλλης και δεν αξιοποίησαν το τοπικό πολιτιστικό απόθεμα σαν πυρήνα πολιτιστικής ανάπτυξης. Άνθρωποι που επένδυσαν αφιλοκερδώς μια ζωή στον πολιτισμό μιας πόλης αγνοήθηκαν συστηματικά από τους τοπικούς «άρχοντες», τους παράγοντες και τους «ξένους» καλλιτεχνικούς διευθυντές.
Είναι καιρός να στρέψουμε το βλέμμα μας στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της πόλης μας και μακριά από κάθε είδους παραγοντισμό να αναδείξουμε την κουλτούρα της πόλης μας που προέρχεται από τα κοινωνικά στρώματά της σε αντιδιαστολή με την πλημμυρίδα εισαγόμενης κουλτούρας που συχνά γεμίζει τον εγκέφαλο μας με πολιτιστικά σκουπίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου