ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

οι θέσεις του συνδυασμού «Τώρα Για την Πάτρα»,για την Καθαριότητα & την Διαχείριση Απορριμάτων

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Το μείζον θέμα του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και οι θέσεις του συνδυασμού «Τώρα Για την Πάτρα», του Γιάννη Δημαρά, στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Πέτρος Ψωμάς.
«Πρόκειται για φλέγον θέμα, που απασχολεί όλη την κοινωνία και αυτό το εισπράττουμε από τους συμπολίτες μας, στην καθημερινή μας επαφή μαζί τους. Καταλήξαμε στις θέσεις που σας παρουσιάζουμε, αφού πρώτα ο Γιάννης Δημαράς και στελέχη της παράταξης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους στην Ξερόλακκα και με τους εργαζόμενους στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου, οι οποίοι μας περιέγραψαν την όλη κατάσταση και από την πλευρά τους», ανέφερε αρχικά ο κ. Ψωμάς.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της παράταξης, τονίζοντας ότι  «οι θέσεις του συνδυασμού είναι συγκεκριμένες στο θέμα», αναφέρθηκε στον «Δεκάλογο της καθαριότητας»:
«Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι απογοητευτική.
H διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και οξύτερα προβλήματα της Πάτρας, αλλά και όλης της χώρας.
Kάθε κάτοικος της Πάτρας υπολογίζεται ότι παράγει έως και 1 κιλό απορρίμματα την ημέρα, τα οποία πληρώνουμε ακριβά για να συγκεντρωθούν, να μεταφερθούν και να… θαφτούν. Η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, οι κάδοι κατά κανόνα δεν πλένονται, η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών γίνεται ανορθόδοξα και καθυστερεί. Όσο για την ανακύκλωση ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Η καθαριότητα, για μας είναι το πρώτο ζήτημα που δεσμευόμαστε να το λύσουμε οριστικά, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουμε παρακάτω.
Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να δοθεί λύση στο πρόβλημα αν δεν κερδηθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων για να συμβάλλουν με τη στάση τους και να συνδράμουν στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγραμματισμού.

Προτάσεις για την καθαριότητα

1.     Εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των οργανικών
2.     Εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων
3.     Ανασυγκρότηση, ενίσχυση υποδομών, οργάνωση, αλλαγή νοοτροπίας και προσανατολισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας έτσι ώστε να προσαρμοστεί σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας με την ένταξη των νέων Δήμων.
4.     Πλήρης αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων μέσα στον πρώτο χρόνο.
5.     Συστηματικό πλύσιμο των κάδων.
6.     Εφαρμογή προγράμματος υπογειοποίησης των κάδων στο ιστορικό κέντρο και σε κρίσιμα σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.
7.     Έγκαιρη απομάκρυνση των βαρέων αντικειμένων
8.     Έγκαιρη  απομάκρυνση  εγκαταλειμμένων  οχημάτων  από  οδούς,  πεζοδρόμια, δημόσιους χώρους.
9.     Συστηματικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων όλου του Δήμου και των ακτών της πόλης με ενεργοποίηση των Δημοτικών και Κοινοτικών Κοινοτήτων.
10.                        Ενεργοποίηση πολιτών και οργανώσεων για την ενημέρωση των δημοτών για θέματα καθαριότητας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αποτελεί στη κυριολεξία τη ντροπή της πόλης  η παράταση του προβλήματος και η μη εύρεση βιώσιμης και περιβαλλοντικά ορθής λύσης.
Η ανακύκλωση υπολειτουργεί με απογοητευτικά ποσοστά της τάξης του 5%, η κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος (κλαδέματα, υπολείμματα  τροφών) είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα την επιτάχυνση κορεσμού του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα  που έχει προ πολλού εξαντλήσει κάθε όριο λειτουργίας του.
Οι επιπτώσεις στην υγεία όχι μόνο  για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ευρύτερα είναι μεγάλες και οι λύσεις που οφείλουν να προωθηθούν ΑΜΕΣΗΣ προτεραιότητας.

Οι θέσεις μας για μια βιώσιμη διαχείριση

  • Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση  μας ότι ο ΧΥΤΑ στη Ξερόλακα έχει ήδη τελειώσει και ότι τα απορρίμματα πρέπει να μεταφέρονται στο νέο ΧΥΤΑ στο Φλόκα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
  • Βασική μας προτεραιότητα επίσης είναι η αποκατάσταση της Ξερόλακκας που αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης επέμβασης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βούτενης

Με βάση τον Καλλικράτη η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θα συνεργασθούμε με τον αιρετό πλέον Περιφερειάρχη
1.     Για την έγκριση της προσωρινής χρήσης του ΧΥΤΑ στου Φλόκα και
2.     Την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του εργοστασίου λιπασματοποίησης.

Όμως κομβικό και κυρίαρχο σημείο για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι
1.     Η μείωση παραγωγής τους από τους πολίτες με την διαδικασία της πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης.
2.     Η συστηματική ανακύκλωση των υλικών και
3.     Η κομποστοποίηση του οργανικού μέρους. Με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία του εξωτερικού αλλά και ελληνικών πόλεων (Ελευσίνα, Παιανία κλπ) η σωστή εφαρμογή αυτών των πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή.
Θα επιδιώξουμε άμεσα την υιοθέτηση της οικιακής κομποστοποίησης ως μέτρου πρόληψης-μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και της κομποστοποίησης ως τεχνολογίας διαχείρισης των Δημοτικών οργανικών υπολειμμάτων.
Επίσης θα καθιερώσουμε τη διαλογή των υλικών στην πηγή ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά η διαδικασία της ανακύκλωσης. Αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου ζωής των τελικών χώρων εναπόθεσης.
Γι’ αυτό η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» θα έχει σαν πρώτο στόχο την ανάπτυξη της ιδέας της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης με επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών αλλά και με την δημιουργία κινήτρων (μέσα από τα δημοτικά τέλη)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου