Του Γιώργου Μελιγγώνη
Το κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, που έχει αναλάβει τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμφανίζεται αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εκτιμά ότι αυτές «παρέχουν την αναγκαία ανάσα και ανοίγουν την προοπτική αναθέρμανσης της οικονομίας». Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι, αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας, τότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ως τις γερμανικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2013), μετά τις οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι διεργασίες για «συνολική ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση χρέους.
Η συνέντευξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο matrix24.gr έχει ως εξής:
-Πώς αποτιμάτε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε  στο Eurogroup για τη διευθέτηση του ελληνικού  χρέους και την καταβολή της δόσης;
Μέσα σε όλη  αυτή τη μαυρίλα και την αγωνία για το αύριο της ελληνικής  οικονομίας και κοινωνίας  υπάρχει  … ένα χαμόγελο. Το δωδεκάωρο  παζάρι του Eurogroup κατέληξε τελικώς σε αποφάσεις, που συνιστούν θετικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την  προοπτική απαρχής διεξόδου από την κρίση.
Η διασφάλιση της διετούς επιμήκυνσης του  χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής  από το 2014 στο 2016 και κυρίως η αποδέσμευση των δόσεων για τα 43,7 δις με πρώτη αυτή των 34,4 δις ως τις 13 Δεκεμβρίου, παρέχουν αναμφισβήτητα την αναγκαία ανάσα και ανοίγουν την προοπτική αναθέρμανσης της οικονομίας τόσο με την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , όσο κυρίως με τα 7 δις, (3,5 το 2012 και 3,5 το πρώτο τρίμηνο του 2013) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
Τώρα θα δοθεί  πλέον και ο απαραίτητος χρόνος ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ασχοληθεί με ένα Στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης και παρέμβασης σε τρία επίπεδα, όπως άλλωστε απορρέει και από την Προγραμματική Συμφωνία των τριών κομμάτων. Δηλαδή, την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση  με κοινωνική προστασία,  την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές- εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους- δημόσιας διοίκησης.
-Σας προβληματίζουν οι «γκρίζες  ζώνες» της συμφωνίας, όπως η ρήτρα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για την (περαιτέρω) μείωση επιτοκίων ή το γεγονός ότι η επιτυχημένη επαναγορά χρέους τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην εκταμίευση της δόσης;
Σε τέτοιου  είδους δύσκολες συγκλίσεις όπως αυτή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αναμέναμε ότι η χώρα μας θα διασφάλιζε την… βασιλική οδό!
-Παρά τα θετικά της συμφωνίας, η «ελληνική εκκρεμότητα» παραμένει, τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές. Μπορεί η κυβέρνηση, αλλά και η  χώρα, να αντέξουν περίπου έναν χρόνο  περιμένοντας την «οριστική λύση»;
Η Ελλάδα δεν  έχει κανένα λόγο να …κάθεται  ή  να αγωνιά για ένα χρόνο περιμένοντας αυτό που λέτε οριστική λύση.
Έχει μπροστά της ένα πραγματικά δύσκολο πρόγραμμα, με πολλές  οδυνηρές εφαρμογές για μεγάλες κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών. Αυτό που οφείλει να κάνει, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να τρέξει το πρόγραμμα αυτό. Να εφαρμόσει όλες τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Να αποκτήσει την ικανότητα να διασφαλίσει πολύ περισσότερα έσοδα από όσα αναμένουν όσοι και όσες βλέπουν μόνο την χρόνια πεπατημένη, ώστε να έχει τα πρωτογενή πλεονάσματα και το κάτι παραπάνω, που ως υπόλοιπο 70% θα μπορεί να διατεθεί, ως ρήτρα αντικατάστασης πλέον, στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο.
Αν όλα αυτά επιτευχθούν με βάση το σχέδιο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο που ανέφερα στην αρχή, οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχουν καλυφθεί, τα αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία θα είναι ενθαρρυντικά, αλλά και οι γερμανικές εκλογές θα έχουν περάσει ώστε να «επιτρέπεται» εξ αντικειμένου πλέον, στη βάση των αποτελεσμάτων και των υποχρεώσεων της χθεσινής απόφασης  μια ακόμη επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα.

http://www.matrix24.gr/2012/11/a%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7/