ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο



Με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε αναφορικά με την εξέλιξη των νομοθετημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Βουλή. Αναφερθήκαμε ο κ. Πρωθυπουργός στον πιθανό χρόνο εκλογών. Έχω την εκτίμηση στη βάση και των όσων εξετέθησαν από τον κ. Πρωθυπουργό σε σχέση με τα νομοθετήματα ότι η πλέον πιθανή ημερομηνία εκλογών είναι η 6η Μαΐου. Η άποψή μας είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Βεβαίως, δεν διαφοροποιούνται τα πράγματα εάν θα γίνουν 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου. Εκτιμώ όμως ότι η 6η Μαΐου είναι η πλέον πιθανή ημερομηνία των εκλογών.
Έθεσα για άλλη μια φορά στον κ. Παπαδήμο το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και την ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία είναι τεμαχισμένη. Και βεβαίως επανέφερα για άλλη μια φορά
το μεγάλο ζήτημα της απούσας αναπτυξιακής διαδικασίας και της διεύρυνσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, ποιό πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Φ. Κουβέλης: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται. Η χώρα να παραμείνει ζωντανή, αλλά και με την κοινωνία όρθια.
Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα την επομένη των εκλογών κ. Πρόεδρε;
Φ. Κουβέλης:Η Δημοκρατική Αριστερά έχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά της. Έχει το πρόγραμμα των ισοδύναμων μέτρων, των αντίρροπων, των αντισταθμισμάτων και τη διεκδίκηση για την αλλαγή ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης που τη θεωρούμε απαράδεκτη.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε υπάρχουν μετά απ’ όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν, που δείχνουν την Δημοκρατική Αριστερά σε μια μεγάλη άνοδο και προεκλογικά κάποιοι αφήνουν παράθυρο να συνεργαστούν μαζί σας. Πέρα από τη συνεργασία με τους βουλευτές αυτούς τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι άλλο στα σκαριά;
Φ. Κουβέλης:Νομίζω ότι όλα δείχνουν ότι προωθείται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας η Δημοκρατική αριστερά δεν θα δώσει κανένα άλλοθι. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για μας, για την Δημοκρατική Αριστερά, έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση Τρία ζητήματα: Το ένα είναι η προγραμματική συμφωνία. Και μάλιστα προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. Το δεύτερο, οι φερέγγυες πολιτικές πρακτικές που πρέπει να υπάρχουν για να μπορούν να μετουσιώνουν σε ένα καθημερινά ωφέλιμο δημοκρατικό αποτέλεσμα για την κοινωνία την όποια προγραμματική συμφωνία. Και υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα. Προσέρχεται κάποιος στην αντίληψη μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τις προηγούμενες προϋποθέσεις που ανέφερα σε συνάρτηση πάντοτε και με τη δύναμη που ο ελληνικός λαός θα του δώσει με την ψήφο του. Αυτά είναι τα εξαιρετικά σημαντικά μεγέθη που μπορούν να προσδιορίζουν την οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα των συνεργατικών κυβερνήσεων.
Δημοσιογράφος: Αυτό αφορά τα μεγάλα κόμματα. Για τα πιο μικρά κόμματα; 
Φ. Κουβέλης: Η Δημοκρατική Αριστερά στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας θέτει το πρόγραμμά της και με βάση το δικό της πρόγραμμα αναζητά τον κοινό πολιτικό τόπο με την ύπαρξη των βασικών στοιχείων που λίγο πριν σας ανέφερα, τις κόκκινες γραμμές. Ας το επαναλάβω. Για να παραμείνει η χώρα όρθια με μια κοινωνία επίσης όρθια. Γιατί τούτη την ώρα η κοινωνία είναι τεμαχισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου