ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Χωροθέτηση ΣΜΑ: Ανευθυνότητα και…στην αυλή του γείτονα!



Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβούλιου της πόλης μας κατέδειξε την ανευθυνότητα των εκπροσώπων μας, και στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την άλλη, αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά τα συντηρητικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών που συμφωνούν με κάθε έργο υποδομής, αρκεί αυτό να μην επιβαρύνει τη δική τους περιοχή, αλλά την αυλή του διπλανού τους…
Όλοι ομονοούν θεωρητικά  στην αναγκαιότητα  κατασκευής  ενός σταθμού Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων ( ΣΜΑ) , που αποτελεί αναγκαία υποδομή για τη συμπίεση και μεταφορά τους σε χώρο εκτός  της Ξερόλακκας, προκειμένου να υποστούν την όποια επεξεργασία.  Όλοι γνωρίζουν  ότι η δραστηριότητα αυτή ελάχιστα επιβαρύνει το περιβάλλον  και εκ του λόγου αυτού υφίσταται ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα σε κατοικημένες περιοχές , δίπλα σε αθλητικά κέντρα  κλπ.  Θα έπρεπε συνεπώς σε μια κοινωνία πολιτών οι τοπικές συλλογικότητες να προτείνουν οι ίδιες θέσεις  χωροθέτησης  ΣΜΑ  στη περιοχή τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Αντί αυτού παρατηρούμε μια στείρα άρνηση η οποία δυστυχώς ενθαρρύνεται από κάποιους  δημοτικούς παράγοντες  προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.  Και προφανώς, σε βάρος της πόλης…
Όπως είναι γνωστό, έχουν προταθεί και αξιολογηθεί  από τεχνοκράτες που επέλεξε η δημοτική αρχή 23 θέσεις χωροθέτησης του ΣΜΑ εκ των οποίων οι 6 έχουν βαθμολογηθεί ως καταλληλότερες, μακράν των υπολοίπων. Από τον προηγούμενο Οκτώβριο που δόθηκε  η σχετική μελέτη για διαβούλευση μέχρι σήμερα, κανένας δεν την αμφισβήτησε,  και ούτε κατατέθηκε  κάποια  πρόταση για μια άλλη  διαδικασία χωροθέτησης.
Με βάση συνεπώς την εν λόγω αξιολόγηση, θα έπρεπε να είχε συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα κατέληγε σε  συγκεκριμένη εισήγηση για να μπει στη συνέχεια  προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτονόητες δημοκρατικές διαδικασίες που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Αντί αυτών επικράτησε  και στο χθεσινή  διαδικασία  η τακτική του χαϊδέματος των αυτιών,  με την όψιμη διαπίστωση μετά από 5 μήνες, ότι η μελέτη που κατατέθηκε δεν ήταν η ενδεδειγμένη!
Η καταψήφιση των προτεινόμενων θέσεων σε ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα από τους παρευρισκόμενους (επευφημίες ή γιουχαΐσματα- φραστικές απειλές  κατά περίπτωση) ήταν η κατακλείδα μιας διαδικασίας που απαξίωνε  το ρόλο του κορυφαίου οργάνου της πόλης μας.
Είναι προφανές ότι ιδιαίτερα τα ζητήματα περιβάλλοντος όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας,  με συναίνεση και υπευθυνότητα, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Είναι ανάγκη  έστω και την ύστατη στιγμή, οι δημοτικές παρατάξεις με αίσθημα ευθύνης, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τους άλλους επιστημονικούς φορείς, να επεξεργαστούν και να προτείνουν λύση  για χωροθέτηση του ΣΜΑ (δοθέντος ότι το έργο θα υλοποιηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ που ενδεχομένως εξαντληθούν).
Πρέπει επί τέλους να γίνει σαφές  στους πολίτες, ιδιαίτερα του αρκτικού διαμερίσματος:
Χωρίς την  χωροθέτηση και κατασκευή  Σταθμού Μεταφόρτωσης τα σκουπίδια δεν μπορούν να φύγουν από την Ξερόλακκα που σημαίνει συνέχιση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στη περιοχή και  ακύρωση κάθε προοπτικής  για βιώσιμη επεξεργασία τους στου Φλόκα.
Ας αναλάβει ο καθένας  τις ευθύνες του.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου