ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ


 
Βιώνουμε δραματικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων

              

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


            «Βιώνουμε σήμερα τις δραματικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας. Δραματικές επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα με πλέον σημαντικές τις ανθρώπινες απώλειες. Τα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής και αποτελούν σύνθετο παράγοντα που επηρεάζει την υγεία, το περιβάλλον, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις εξαγωγές, τελικά την ίδια την ανάπτυξη σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα, το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει αλλάξει. Οι πρωταγωνιστές πλέον είναι οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές»

            Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής του ν/σ για τη «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». Ο βουλευτής αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη γεωργική παραγωγή και κυρίως το πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας των γεωργικών φαρμάκων, τόνισε πως έχουμε μείνει πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα.

            Ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε την ανάγκη λήψης πιο συγκεκριμένων μέτρων ελέγχου των τιμών κι όχι απλά παρακολούθησής τους, τονίζοντας την ανάγκη διάθεσης φυτοφαρμάκων ακόμα και μέσω των συνεταιρισμών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξάλειψη των  κίνητρων για λανθασμένη χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά και την αποτροπή ελλήνων αγροτών να  πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες για να αγοράσουν φυτοφάρμακα.

            Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης ανέφερε την κατ’ αρχήν, θετική θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς απέναντι στο νομοσχέδιο και επιφυλάχτηκε για συγκεκριμένες παρατηρήσεις  επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων των άρθρων στην επόμενη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου