ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δημόσια Έκκληση για την δημιουργία δομών Αλληλοβοηθείας


          Ανεξάρτητα με τις ερμηνείες του πως φτάσαμε ως εδώ, ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, η πραγματικότητα και την αναγνωρίζουμε όλοι είναι ότι ένα μεγάλο κύμα φτώχειας σαρώνει ήδη την χωρά μας και το άμεσο μέλλον φαίνεται ζοφερό. Όχι μόνο για το 1/3 της κοινωνίας μας όπως λέγαμε παλαιοτέρα, κάνεις πλέον δεν είναι και δεν νοιώθει άτρωτος και σίγουρος. Οι νεόπτωχοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι, οι συγγενείς μας. Τα άνεργα κα τα εν δυνάμει άνεργα παιδιά μας σηματοδοτούν το μέγεθος της αγωνίας μας.

Η κρίση δεν αφορά μόνο οικονομικά μεγέθη και πολιτικούς συσχετισμούς. Αφορά πρωτίστως ανθρώπους με σάρκα και αίμα, όλους εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους. . Και η όξυνση της ωθεί ακόμα περισσότερο σε λογικές «όλοι εναντίων όλων» και ο «σώζων εαυτόν σωθείτε». Με αλλά λόγια δεν είναι μπόρα και θα περάσει….

Το ερώτημα που θέτω είναι αν οι φορείς επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί όλων των τάξεων και επαγγελμάτων, τα συνδικάτα, τα κινήματα πολιτών, οι εθελοντικές ομάδες, η Αυτοδιοίκηση αλλά και μεμονωμένοι πολίτες που μπορούν και θέλουν θα κάνουν κάτι για αυτό.  Καθένας μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία του και την δυνατότητα του με βάση την δική του φυσιογνωμία να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να δράσει με τον τρόπο που θα επιλέξει. Όλοι μαζί όμως σαν Κοινωνία Ενεργών Πολιτών μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε άμεσα να απλώσουμε ένα δίκτυ προστασίας απέναντι στους ανθρώπους που η κρίση δεν τους θίγει οικονομικά μόνο αλλά τους ισοπεδώνει και τους εξοβελίζει. Με πρώτο μας μέλημα θέματα επιβίωσης, υγείας σωματικής και ψυχικής και Παιδείας. 

Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να βοηθηθούν στα πλαίσια μιας ευημερούσας πολιτείας οι λιγότερο τυχεροί, οι άρρωστοι, οι αδύναμοι. Το ζητούμενο σήμερα είναι να μην είναι κανένας μόνος του, ανυπεράσπιστος, εκτεθειμένος στην καταιγίδα της κρίσης, των απολύσεων, της φτώχειας.  Μιλάμε  για αλληλεγγύη και όχι γα φιλανθρωπια.

Κάνουμε Δημόσια Έκκληση σε όλους τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις σε μια τέτοια προσπάθεια.  Προτείνουμε σαν πρώτο βήμα στην Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει μια σύσκεψη των σημαντικότερων φορέων για να διερευνήσει την δυνατότητα να υλοποιηθούν μια σειρά προτάσεων που έχουν η θα κατατεθούν. Η  Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει έναν κατάλογο 10 προτάσεων και επεξεργαζόμαστε ακόμα νέες. Άλλοι μπορεί να καταθέσουν καλύτερες, περισσότερες πιο εύκολες και αποτελεσματικές. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε κάτι.  Ένα Ενιαίο Μέτωπο κατά της φτώχειας.

Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός ΜSc, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας  της Οργάνωσης Πάτρας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου