Μια εξαιρετικα ενδιαφερουσα προταση κατεθεσε στην Δημοτικη Ομαδα ο Δημοτικος Συμβουλος και μελος της Νομαρχιακης Επιτροπης Αχαιας της Δημοκρατικης Αριστερας Κωστας Βουκελατος.
Η Επιτροπή σήμανε την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το έτος 2014
Βρυξέλλες,14 Ιουνίου 2011–Θα είναι μήπως η πόλη σας η επόμενη Ευρωπαϊκή πράσινη Πρωτεύουσα; Σήμερα ξεκινά έρευνα για να οριστεί η πόλη εκείνη που το 2014 θα κληρονομήσει αυτόν τον τίτλο. Ο τίτλος αυτός έχει απονεμηθεί μέχρι τώρα σε τέσσερις πόλεις–Στοκχόλμη, Αμβούργο, Vitoria–Gasteiz και Νάντη για τα έτη 2010 έως το2013 αντίστοιχα. Με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις. Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθάει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι-«πρόσφοροι για διαβίωση».
Ο επίτροπος κ.Potocnik δήλωσε: «Το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας είναι ένα ισχυρό κίνητρο που βοηθάει να πεισθούν οι αυτοδιοικητικές αρχές ότι η διατηρήσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών αποτελεί το κλειδί ενός επιτυχούς μέλλοντος. Προσβλέπω στην υποβολή νέων υποψηφιοτήτων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, πράγμα που θα αποδείξει ότι το να επενδύει κανείς στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδυάζεται με την οικονομική ανάπτυξη και με την βελτίωση της ευημερίας».
Από σήμερα, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το έτος 2014. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για το βραβείο έχουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε, στις υποψήφιες για προσχώρηση της χώρες (Τουρκία, FYROM, Κροατία, Μαυροβούνιο και Ισλανδία) και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν). Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους.
Οι τρεις βασικοί στόχοι του βραβείου είναι:
Α) να βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων,
Β) να ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον στόχων αειφόρου ανάπτυξης, και
Γ) να προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες:συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές, θόρυβος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, φύση και βιοποικιλότητα, ατμοσφαιρικός αέρας, κατανάλωση νερού, επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.
Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση βάσει ηλεκτρονικού εντύπου υποψηφιότητας που υπάρχει στην διεύθυνση www.europeangreencapital.eu. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2014 λήγει στις 14 Οκτωβρίου του 2011. Ο τίτλος απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ιδιοκτητών στον τομέα του περιβάλλοντος. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του2012.
Ιστορικό
Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Ταλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ.Juri Ratas πρώην δημάρχοu του Ταλίν και στην οποία 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου.
Η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει πλέον χαρακτήρα ουσιωδώς αστικό, όπου τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους ζουν σε πόλεις κωμοπόλεις. Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στον τομέα του περιβάλλοντος προέρχρονται από τις αστικές αλλά ακριβώς αυτές είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους. Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας σχεδιάστηκε σαν μια πρωτοβουλία για την προαγωγή και την ανταμοιβή καταβαλλόμενων προσπαθειών, για να παρακινούνται οι πόλεις, να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για περαιτέρω δράσεις και για να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων.
Πέραν του να αποτελεί παράδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις, αυτή η αυξημένη περιωπή θα χρησιμεύει στην ενίσχυση της φήμης της νικήτριας πόλης και της ελκυστικότητά της ως τόπου προορισμού ανθρώπων που θέλουν να την επισκεφθούν ή να εργαστούν και να ζήσουν σ’ αυτήν.
Η Πάτρα θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. «Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη πόλη να βρεθεί σε μια τέτοια διαδικασία στοχοποίησης και ολοκλήρωσης λύσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, τη ρύπανση του Πατραϊκού Κόλπου, τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, τους δημόσιους χώρους και την αειφόρο χρήση γης, το κυκλοφοριακό και τις μεταφορές και την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων»
Άξονες που πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να κινηθεί η πόλη:
1) Α.Π.Ε.→ φωτοβολταϊκά. Δημόσια–Δημοτικά κτίρια και σχολικές μονάδες.
2) Βάρος στην δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.
3) Πρόγραμμα πράσινες ταράτσες ή υιοθεσία δέντρων μπροστά από κάθε κατάστημα εμπόρων από εμπόρους. Αναρριχητικά σε μεγάλες μουντές επιφάνειες (κομποστοποίηση).
4) Διαχείρισης- Ανακύκλωσης υδάτινων πόρων:
α) Τα πιο πάνω με πρόγραμμα ειδών φίλτρων που να μειώνει το νερό στη βρύση βάζοντας αέρα, για εξοικονόμηση ύδατος.
β) Το νερό από το βιολογικό για πότισμα δημοσίων χώρων(πλατείες κ.τ.λ.)
γ) Ποταμάκι επί της Γεροκωστοπούλου με φυσική ροή που το νερό να χορεύει ανάμεσα στις πέτρες. Ανάσα δροσιάς για το κέντρο. Με αντλία που θα δουλεύει με Α.Π.Ε. από τα Σιντριβάνια της Πλατείας Γεωργίου.
5) Σύνδεση με καρναβάλι 2014. Πράσινο καρναβάλι από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά.
6) Τέλος ταξίδι με την «ΑΡΓΩ» στα λιμάνια της Μεσογείου, εφοδιασμένο με οικολογικά προϊόντα Αχαϊκής γης(σταφίδα, κρασί, τεντούρα, καρύδια, μέλι κ.τ.λ.) για την μετάδοση όλων αυτών των ιδεών.
7) Όλα αυτά με την βοήθεια όλων των δημιουργικών ανθρώπων και φορέων της πόλης: Πανεπιστήμιο–Επιμελητήριο–Οικολογικές Οργανώσεις (κ.τ.λ.)
Θα τολμούσα να πω να ενταχτούν και οι μετανάστες βοηθώντας σε αυτήν την προσπάθεια και ο Δήμος να προσφέρει φαγητό και ένδυση σε όσους συμμετέχουν.
Θα πετύχουμε να απελευθερωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και να δημιουργήσουμε μια άλλη πόλη με χρώμα, με φως, ερωτεύσιμη, αειφόρο και πάνω από όλα επισκέψιμη για την ομορφιά της, δημιουργώντας μια ποιότητα ζωής για τους πατρινούς που θα είναι ζηλευτή!
Εύχομαι αυτή η πρόταση να μας ενώσει δημιουργικά όλους και να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, βάζοντας φρένο στην παρακμή, τη μιζέρια και την διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Ας είμαστε φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές!
——————————————————————————————————
Με εκτίμηση,
Βουκελάτος Κωνσταντίνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου