ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κίνημα των 10: Φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας


- Αναθεώρηση συντάγματος με θέσπιση πάγιου αναλογικότερου εκλογικού  συστήματος (αν όχι απλής αναλογικής) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί οι αυτοδύναμες ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έφεραν τη χώρα στην καταστροφή. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λειτουργεί ως νόμος περί απαλλαγής και συγκάλυψης, με δεδομένη και την παραγραφή των αδικημάτων, η οποία επίσης πρέπει να καταργηθεί. Αυτομάτως να αίρεται και η ασυλία των εμπλεκομένων, ώστε οι υποθέσεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
- Αναδιοργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας για να δοθούν κίνητρα στην αγροτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό και στο εμπόριο και  αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με θέσπιση ενός συστήματος κυλιόμενων μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων σε εφορίες, πολεοδομίες και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, ως ένα πρώτο σοβαρό βήμα για να αποδιοργανωθεί το πελατειακό σύστημα.
- Διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας. Φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσία των ιερέων των δογμάτων από τους πιστούς κάθε δόγματος. Να τεθεί σε ισχύ το σύστημα της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο πολίτης δηλώνει σε ποια θρησκεία πιστεύει και μέσω του φόρου που καταθέτει, πληρώνονται οι λειτουργοί του δόγματός του.
- Το Αιγαίο γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και όχι πεδίο πολεμικών συγκρούσεων με ταυτόχρονη δραματική μείωση των εξοπλισμών. Παράδειγμα, η Ελλάδα και η Τουρκία να ξοδεύουν σε εξοπλισμούς το ποσοστό του ΑΕΠ, που αντίστοιχα δίνουν σήμερα π.χ. το Βέλγιο και η Ολλανδία.
- Πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με μακρόχρονη ενοικίαση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές (Έλληνες ή ξένους). Αυτό να αφορά δημόσιες εκτάσεις, τμήματα σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, λιμάνια, αεροδρόμια, μονάδες παραγωγής ενέργειας,  τουριστικές εγκαταστάσεις, βραχονησίδες, κ.α. Βεβαίως είναι απολύτως αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου.
- Άμεση θέσπιση δίκαιου φορολογικού συστήματος με ταυτόχρονη συγκρότηση προγράμματος για την αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής και των «φοροαπαλλαγών».
- Στροφή του ενεργειακού προγράμματος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, κυματική (υπέρ και υποθαλάσσια), γεωθερμική κ.α. Στην Ελλάδα τουλάχιστον το 50% της ενέργειας μπορεί να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές με ταυτόχρονη απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Καμία συζήτηση για πυρηνικούς σταθμούς.
- Διαχείριση απορριμμάτων. Χωροθέτηση και κατασκευή ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)  με σύγχρονες προδιαγραφές σε όλες τις περιφέρειες, αφού βέβαια προηγηθεί πλήρες πρόγραμμα διαχωρισμού, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια, παρά μόνο ελάχιστα υπολείμματα ανακύκλωσης.
- Αλλαγή του νόμου περί ναρκωτικών. Διαχωρισμός ουσιών σε ουσίες που προκαλούν σωματικό εθισμό ή όχι (τα λεγόμενα σκληρά- ελαφρά), αποποινικοποίηση χρήσης ουσιών και οι εξαρτημένοι ή οι χρήστες να θεωρούνται ασθενείς και όχι ποινικοί παραβάτες ή εγκληματίες.
- Από την εξοικονόμηση πόρων από τα παραπάνω μπορεί εύκολα και πρέπει να γίνει τουλάχιστον διπλασιασμός του ποσοστού του ΑΕΠ για την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό όπου τώρα δίνονται ψίχουλα.

Του Γρηγόρη Ψαριανού από το protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου