ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ, Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θέμα: «Τελευταία η Ελλάδα στην ηλεκτρονική διαθεσιμότητα βασικών δημόσιων υπηρεσιών»


Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η 9η έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η συγκριτική αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Θεματολογίου» για την Ευρώπη, μια πολιτική της Ε.Ε. που έχει θέσει ως στόχο για το 2015 ένας στους δύο πολίτες και τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν υπηρεσίες «ηλε-διακυβέρνησης». Στην έκθεση αποκαλύπτονται οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε.  για το 2010, εστιάζοντας σε δύο βασικές δημόσιες υπηρεσίες: «εξεύρεση εργασίας» και «ίδρυση νέας επιχείρησης». Ανάμεσα σε 32 χώρες, των οποίων τα δεδομένα συγκρίθηκαν, η Ελλάδα κατέλαβε την 32η θέση!


Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη ο μέσος όρος στην ηλεκτρονική διάθεση 20 βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η φορολογική δήλωση ή η καταχώριση νέας εταιρείας, έφτασε το 82%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%! Οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, όπου το 100% του καταλόγου των βασικών υπηρεσιών παρέχεται ηλεκτρονικά. Η χώρα μας υπολείπεται σε πρόοδο ακόμα και από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και  η Τσεχία που το 2009 είχαν πολύ χειρότερες επιδόσεις από εμάς.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάσθε:
Πώς δικαιολογείτε το ότι, ενώ, ήδη από το 2009, έχουμε Υπουργείο  «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», η χώρα μας, το 2010, σημείωσε τη μικρότερη βελτίωση στο ποσοστό παροχής υπηρεσιών «ηλε-διακυβέρνησης»;
Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να πετύχει η χώρα μας το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιο ευρεία και ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση το 2015;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου