ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για την τραγωδία της Φουκουσίμα

«Οι πληροφορίες για τις δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης πυρηνικής καταστροφής.
Η εξελισσόμενη τραγωδία έγινε σε μια χώρα τεχνολογικά προηγμένη και κλήθηκε να την αντιμετωπίσει μια καλά οργανωμένη κοινωνία –ίσως το μέγιστο παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσε να κριθεί η πυρηνική τεχνολογία.
Τόσο ο σεισμός, όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν απόλυτα αναμενόμενα φυσικά φαινόμενα και άρα είχαν ενταχθεί στο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους. Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε τώρα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι το όποιο «ανθρώπινο λάθος», αλλά η ίδια η επιλογή των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η αντιμετώπιση τόσο μεγάλων κινδύνων δεν μπορεί να εξαρτάται από μια «απρόβλεπτη» ανθρώπινη συμπεριφορά, αφού η πυρηνική επιλογή δεν έχει κανένα περιθώριο λάθους. Το λάθος είναι η ίδια η προσφυγή στην πυρηνική τεχνολογία.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Ιαπωνίας και καλούμε την ελληνική κοινωνία, κυβέρνηση και κοινωνία των πολιτών, να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας, αλλά και να πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να μην προχωρήσουν ανάλογα σχέδια σε γειτονικές χώρες.
Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, ακριβή αλλά και αχρείαστη –και αργή- στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας και ο πλανήτης έχουν κάθε συμφέρον να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου