ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συσχέτιση κριτηρίων καθορισμού δημοτικών τελών με διαχείριση απορριμμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ
 
            Την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των δημοτικών τελών ούτως ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «Πληρώνω όσο πετάω» από τους Δήμους της χώρας μας, ζητούν με ερώτησή τους, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.

            Οι τρείς βουλευτές με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος απ’ το Δήμο Ελευσίνας, αναφέρουν πως η μείωση των δημοτικών τελών για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (στη σημερινή πιλοτική του μορφή, αλλά και στην ευρύτερη μελλοντική εφαρμογή του) δεν μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο καθεστώς και απαιτείται η τροποποίησή του προκειμένου οι  Δήμοι να μπορούν με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να καθορίζουν τα δημοτικά τους τέλη με διαφορετικά κριτήρια.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
                Ο καθορισμός των δημοτικών τελών από τους Δήμους της χώρας, με μόνο κριτήριο την επιφάνεια του ακινήτου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση των παραγομένων απορριμμάτων και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

                Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το  «Pay As You Throw - LIFE07/ENV/GR/000271», στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,η Technomart Engineering & Project Consultants Ltd από την Κύπρο, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν της Εσθονίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει ένα διαφορετικό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν γι’ αυτό και ονομάστηκε «Πληρώνω Όσο Πετάω – ΠΟΠ».
                Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαμορφώσει δικαιότερους όρους χρέωσης των δημοτικών τελών, αμείβοντας τα νοικοκυριά που μειώνουν τα απορρίμματά τους κάνοντας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας τα δημοτικά τους τέλη. Ταυτόχρονα, το μοντέλο «Πληρώνω Όσο Πετάω» δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, στα νοικοκυριά που δε συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.
                Η μείωση όμως των δημοτικών τελών για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (στη σημερινή πιλοτική του μορφή, αλλά και στην ευρύτερη μελλοντική εφαρμογή του) δεν μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο καθεστώς. Απαιτείται η τροποποίησή του προκειμένου οι  Δήμοι να μπορούν με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να καθορίζουν τα δημοτικά τους τέλη με διαφορετικά κριτήρια.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται ο κ. και η κ. υπουργός
Προτίθενται να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για τον ανακαθορισμό των κριτηρίων καθορισμού των δημοτικών τελών ούτως ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «Πληρώνω όσο πετάω» από τους Δήμους της χώρας μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Θανάσης Λεβέντης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου