ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Για το σχεδιο Νομου Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις»

Ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θανάσης Λεβέντης στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι κοινός τόπος ότι η Υγεία και το ΕΣΥ στη χώρα μας πάσχει, χρειάζεται θεραπεία, γιατρούς, φάρμακα. Το παρόν νομοσχέδιο είναι φιλόδοξο εγχείρημα που θα μπορούσε να αποτελέσει τομή. Αρχίζει όμως στραβά. Είναι ένα τεράστιο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει πέντε διαφορετικά νομοσχέδια
. Το κυριότερο σε αυτό είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δυο αλληλοεξαρτώμενα αλλά διαφορετικά κεφάλαια, σχετικά με τα οποία γίνεται σύγχυση στο Υπουργείο Υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ενημέρωση, πρόληψη, διάγνωση και περίθαλψη. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, όμως. Επιπρόσθετα, στο εν λόγω νομοσχέδιο εντάσσονται και δυο άλλα διαφορετικά κεφάλαια, αυτό των προμηθειών και αυτό των φαρμάκων με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναπόφευκτο «μπέρδεμα» και με δεδομένο και την αρνητική στάση όλων των υγειονομικών που θα κληθούν να το εφαρμόσουν. Γίνεται ένα όργιο με τις προμήθειες και τα «πυράγχας» που λυμαίνονται επί δεκαετίες τον χώρο της Υγείας. Οι εν λόγω ρυθμίσεις μάλλον θα θεριέψουν την όρεξή τους.
Αναφορικά με τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, είναι ένα αίτημα που υποστηρίζει από παλαιά η Αριστερά, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους πολίτες. Για τη Δημοκρατική Αριστερά, οι Υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι σύγχρονες, υψηλού επιπέδου και να προσφέρονται δωρεάν, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα είναι ο Υγειονομικός Χάρτης της χώρας, κάτι όμως που ακόμη μελετάται. Απαιτείται οργάνωση, πρόγραμμα, προσωπικό τα κενά του οποίου είναι τεράστια. Μόνον πέρυσι έφυγαν 6.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ από το 2008-2011 έπρεπε να είχαν προσληφθεί περί τα 5.500 άτομα. Στα χαρτιά έχουν προσληφθεί 4000. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται οικογενειακούς γιατρούς, Κέντρα υγείας Αστικού Τύπου, στελέχωση, εξοπλισμό προκειμένου να αναβαθμιστούν και τα υπανάπτυκτα αγροτικού τύπου κέντρα υγείας.
Ο τρόπος που συστήνεται o ΕΟΠΥ και η μεταφορά σε αυτόν οργανισμών ιδιωτικού δικαίου μας βρίσκει αντίθετους. Τα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα απομυζούν τεράστια κεφάλαια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, υπάρχουν και άλλα θέματα στη σύνθεση του Δ.Σ του ΕΟΠΥ, όπως ότι δεν προβλέπεται η εκπροσώπηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα περαιτέρω βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται λοιπόν ότι πριμοδοτείται γενναία. Αναφορικά με τα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα αγαθά για την αντιμετώπιση της αρρώστιας, μας ενδιαφέρει το καλό και φθηνό φάρμακο και αναφορικά με τους φαρμακοποιούς, εμείς είμαστε γενικά υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων αλλά όχι με τρόπο που θα προκαλέσει απορρύθμιση και αναδιάρθρωση. Με το εν λόγω νομοσχέδιο οδηγούμαστε σε συνολική υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου