ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά χθες στο δημαρχείο Σαρωνικού. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς οβουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι καθηγητές Αλέξανδρος Οικονομόπουλος και Κίμωνας Χατζημπίρος, καθώς και ο εκπρόσωπος των Μ.Κ.Ο Φίλιππος Κυρκίτσος.
Οι εισηγητές έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και κυρίως ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.
Οι λύσεις που πρότειναν ήταν σύγχρονες, άμεσες και οικονομικές σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός που είναι εγκαταστάσεις φαραωνικών διαστάσεων, μεγάλου οικονομικού κόστους (σε καιρό κρίσης) και μικρής χρονικής διάρκειας (δύο έως τέσσερα έτη).
Είναι προφανές ότι λύσεις υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τις ακούσουν και να τις υλοποιήσουν. Την κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει και να λάβει υπόψη της τον επιστημονικό κόσμο και να λειτουργήσει πολιτικά, πείθοντας για τις ορθές λύσεις την κοινωνία.
Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, όπου εντοπίστηκε σε μεγάλη κλίμακα ότι:
·Οι τοπικές κοινωνίες της Αττικής που παράγουν τα σκουπίδια οφείλουν να έχουν την ευθύνη και της διαχείρισης τους, εντός της Αττικής.
·Η λύση του προβλήματος μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πολιτική, με διάλογο και συναινέσεις κι όχι από τον πόλεμο και την βία του «αποφασίζομε και διατάζουμε»
·Για την Κερατέα και την Λαυρεωτική ΑΜΕΣΑ πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ και τα μπλόκα. Το ότι δεν έχουμε ακόμη θύματα είναι τυχαίο γεγονός. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διάλογος και να βρεθεί άμεσα (εντός έξι μηνών) λύση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στα πλαίσια της αειφορίας και της προστασίας και του σεβασμού στο περιβάλλον.

Εντύπωση έκαναν οι παρεμβάσεις του βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου, του περιφερειακού συμβούλου των Οικολόγων Πράσινων κ.  Γιώργου Δημαρά, του πρώην νομάρχη Αν. Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, του δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου, του πρώην δημάρχου Κερατέας κ. Σταύρου Ιατρού, του αντιδημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας κ. Γιώργου Γκινοσάτη και του δημοτικού σύμβουλου Μαραθώνα κ. Φώτη Δεληβοριά.
Συνοψίζοντας τις εργασίες της ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο συντονιστής του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ Θέμης Δημητρακόπουλος δήλωσε:


«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι μια ωρολογιακή βόμβα που πάνω της καθόμαστε όλοι – και η στιγμή που θα εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες δεν είναι μακριά…. Λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, οικονομικά συμφέρουσες και κοινωνικά αποδεκτές υπάρχουν, όπως προτάθηκαν και σήμερα. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους κι αυτό που περισσεύει είναι η ανεξήγητη(;) αβελτηρία μιας κυβέρνησης που κωφεύει στη λογική και προτάσσει τη βία απέναντι στους πολίτες.
Τα ΜΑΤ  δεν μπορούν ούτε επιτρέπεται να επιβάλλουν λύσεις· πρέπει λοιπόν να αποσυρθούν πάραυτα. Μόνο ο νηφάλιος, απροκατάληπτος και χωρίς εκβιασμούς από όλες τις πλευρές διάλογος θα άρει το επικίνδυνο αδιέξοδο στην περιοχή της Κερατέας».
 Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε με τις συγκεκριμένες προτάσεις και από θέση ευθύνης να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τα πλούσια επιστημονικά ντοκουμέντα και οι παρεμβάσεις που έγιναν θα τύχουν επεξεργασίας ώστε να βοηθήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου