ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 8-1-2011
Η ανάπτυξη και προώθηση διαλόγου για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αναγκαία. Επιβάλλει όμως τη σταθερή θέση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο χωρών, που θα διευκολυνθεί και από τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να γίνεται με όρους διαφάνειας. Το σύνολο των εκκρεμοτήτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το κυπριακό την επιβάλλουν και την αξιώνουν. Οφείλει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Ερζερούμ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-1-2011

Οι αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις επιτρέπουν να αιωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση με τη γείτονα. Η ενημέρωση της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο χωρών που θα διευκολυνθεί και από τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αλλά και η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά άρση της βίζας για την είσοδο των τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν και να αρνείται την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, το οποίο έχει υπογράψει. Η καλλιέργεια εντάσεων από όπου και αν προέρχονται δεν υπηρετούν την επί της ουσίας δυνατότητα θετικής εξέλιξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου