ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΡΑΞΟΥ

Δελτίο τύπου
Μην αναιρέσετε διεθνείς συνθήκες, πράσινες εξαγγελίες και δικαστικές αποφάσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΡΑΞΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΜΑΝΙΑΤΗ

            Επιστολή προς τον Υφυπουργό  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη έστειλε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, με την οποία γνωστοποιεί τη θέση της για το θέμα της λειτουργίας των Λατομείων του Αράξου.

            Στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ αναφέρεται στη σκόπιμη αδράνεια των 3 λατομικών επιχειρήσεων να αναζητήσουν  νέους χώρους μετεγκατάστασης καθώς και στις παράνομες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων τους σε νέους χώρους εκτός της άδειας εκμετάλλευσης. «Η  λειτουργία των λατομείων» αναφέρει στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ, «έχει ημερομηνία λήξης. Την εξέλιξη αυτή την επιβάλει η προστασία της υγείας των κατοίκων του Αράξου,  η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής (που είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων) και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τις οποίες φανταζόμαστε ότι έχετε ενημερωθεί».

            Καταλήγοντας η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τον κ. Μανιάτη να μην αναιρέσει με τις όποιες αποφάσεις του, τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα μας, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης  για «Πράσινη Ανάπτυξη» και σεβασμό στο περιβάλλον και τέλος τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης (ΣτΕ) για τη συγκεκριμένη περιοχή.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

            Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των λατομείων Αράξου  η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ  επιθυμεί να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω:

            Το δικαίωμα της εργασίας είναι ιερό για κάθε συμπολίτη μας, πολύ δε περισσότερο σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και όλους τους εργαζόμενους. Υπ’ αυτή την έννοια παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση την αγωνιώδη κραυγή των εργαζομένων στα λατομεία του Αράξου που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, εφόσον διακοπεί η λειτουργία τους στο τέλος του χρόνου.

            Με ανακοίνωσή τους στα πατρινά ΜΜΕ οι εργαζόμενοι  απευθύνονται στους «αρμόδιους» και τους καλούν  «να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, για να μη χαθούν μέσα σ’ αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πάνω από πεντακόσιες (500) ακόμα θέσεις εργασίας» Δεν είδαμε όμως καμιά έκκληση προς τους εργοδότες τους, οι οποίοι με «εκκωφαντική σιωπή» αντιπαρέρχονται τις εξελίξεις και φυσικά … «αδρανούν για τα αδρανή» όπως χαρακτηριστικά έχουμε τονίσει επανειλημμένα εδώ και πολύ καιρό. Εργοδότες που γνώριζαν τι θα συμβεί, αλλά δεν έκαναν τίποτα για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων τους.

Έχουμε εδώ και πολλούς μήνες επισημάνει ότι:

•  Στα λατομεία Αράξου δεν δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη.

• Η υπογραφείσα Κ.Υ.Α. το σχέδιο της οποίας ήταν γνωστό εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια,  προβλέπει, όχι εξόρυξη, αλλά «εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά, καθώς και τη χρήση βοηθητικών εγκαταστάσεων για το σκοπό αυτό». Σήμερα λοιπόν, που τόσος θόρυβος γίνεται για το μέλλον των λατομείων του Αράξου οι 3 λατομικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να εκτελούν έργα αποκατάστασης του χώρου, έχοντας βρει άλλο χώρο για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

•  Είναι ολοφάνερο ότι ο Άραξος είναι η εύκολη λύση. Μικρό κόστος εξόρυξης πολύ καλή ποιότητα υλικών, εύκολη πρόσβαση και φυσικά τεράστια κέρδη. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η λειτουργία των λατομείων έχει ημερομηνία λήξης. Την εξέλιξη αυτή την επιβάλει η προστασία της υγείας των κατοίκων του Αράξου,  η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής (που είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων) και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τις οποίες φανταζόμαστε ότι έχετε ενημερωθεί.

            Ασφαλώς θα γνωρίζετε  ότι οι 2 από τις 3 λατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Άραξο (Lafarge και  «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕ) είναι θυγατρικές πολυεθνικών με πλήθος δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με τεράστιες οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες. Θα μπορούσαν (αν ήθελαν) να έχουν μετεγκατασταθεί σε πολύ λίγο χρόνο.  Απλά δεν θέλουν. 

            Σε πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Μεταλλείων Δυτικής Ελλάδας, διαπίστωσε ότι 2 απ’ τις 3 εταιρείες, (Λατομική και Ελληνικά λατομεία) όχι μόνο δεν εκτελούν εργασίες αποκατάστασης, αλλά έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε νέους χώρους, εκτός της άδειας εκμετάλλευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω

            Σας παρακαλούμε να μην αναιρέσετε με τις όποιες αποφάσεις σας, τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα μας, τις εξαγγελίες της κυβέρνησή σας για «Πράσινη Ανάπτυξη» και σεβασμό στο περιβάλλον και τέλος τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης (ΣτΕ) για τη συγκεκριμένη περιοχή.


Με τιμή για την ΟΙΚΙΠΑ


Θωμάς Κουτρούμπας
Βιολόγος
Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής
Εκπρόσωπος των ΜΚΟ στο Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου